fbpx

Rendhagyó Terepszemle, sok technológiai érdekesség

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 18.

A Kwizda Agro negyedik alkalommal rendezte meg rendhagyó Terepszemle bemutatóját, ahol a gazdálkodók a kísérletek bejárása során sok technológiai érdekességgel, s meggyőző eredményekkel találkozhattak.

Kwizda – negyed évszázada a magyar gazdálkodókért

A Kwizda Agro Hungary idén ünnepeli fennállásának 25. évfordulóját. A negyed évszázad alatt számos eredménnyel és újítással büszkélkedhet hazánk egyik meghatározó, innovatív és dinamikusan fejlődő növényvédőszer-, műtrágya- és vetőmagbeszállítója. A Wuxal® termékcsaláddal a Kwizda az első szuszpenziós lombtrágyát honosította meg a magyar mezőgazdaságban, míg a Pannon® Starter az első mikrogranulált műtrágya a hazai piacon. Az Azospeed® pedig megteremtette a perzselésmentes folyékony nitrogén-fejtrágyázás lehetőségét.

Napjaink mezőgazdaságának főbb kihívásai az éghajlatváltozás hatásai, a hatóanyag-kivonások és a természeti erőforrások kimerülése, hangsúlyozta megnyitójában Barna Sándor kereskedelmi vezető. Mindehhez újító megoldások szükségesek, amire a Kwizda válasza a kémiai növényvédelemmel együtt alkalmazni a biológiai megoldásokat a megszokott hatékonyság megőrzése mellett.

Negyedszer is Terepszemle

A Kwizda Terepszemle célja, hogy olyan újabb technológiai megoldásokat mutathasson be a gazdálkodók számára, amelyekkel megfelelő jövedelmezőség mellett nagy és kiváló minőségű terméshozamot érhetnek el.

Az idei évben a Kwizda szakemberei 3 területen, közel 700 parcellán (egy parcella közel 100 m2) vizsgálják a búza-, kukorica-, napraforgó- és repcekultúrákat. A pontos eredményt a sokismétléses kísérletek biztosítják, amiket független szakértő értékel, mondta Pinczehelyi Zoltán, a Terepszemle program vezetője.

Az idei, negyedik Terepszemle Felsőnána blokkjait a vendégek rendhagyó módon, szabadon körbejárva tekinthették meg, hogy mindenki az érdeklődési körének megfelelő állomásokat kereshesse fel.

Meggyőző eredmény

A búza starterblokkban a Kwizda különböző mikrogranulátum formátumú starterkészítmények hatását vizsgálja a növény növekedésére (gyökértömeg, zöldtömeg) és a termésre vonatkozóan.


A napraforgó starter blokkban jól látszódik a starterezés kezdeti fejlődésre gyakorolt hatása.
Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

A márciusi kiértékelés alapján elmondható, hogy a kezeletlen kontrollhoz képest az összes starteres kezelés mérhető pozitív különbséget eredményezett gyökér- és zöldtömeg tekintetében is. A legjobb eredményt, mintegy 30%-os tömeggyarapodással a 30 kilogrammos Pannon® Starter Mega, valamint a 15+15 kg/ha Pannon Starter Mega+Bactovital GR keverék érte el, számolt be az eddigi eredményekről Fehér Tamás.

A mikrogranulált starter műtrágya és a hasonlóan mikrogranulált P-mobilizáló hatású biopreaparátum keveréke úttörő jellegű lehet a növénytermesztésben. A magas P-koncentráció es a felvehetőség együttes biztosításának logikája bíztató, izgalommal várjuk az első betakarítási adatainkat.

Véd-e a fungicides állománykezelés a szártő Sclerotinia ellen?

A napraforgó „bio” blokk parcelláiban háromismétléses kísérletekben vizsgálják egy napraforgóhibrid különböző kezeléseit. A Kwizda Trichoderma gombás készítménye a Trifender® Pro és a Pannon Starter® Perfect Pro. A Trichoderma gomba olyan biológiai hatást fejt ki, amivel mérsékelhető a talajból fertőző kórokozók károkozása.

A Trichoderma gombakészítményeknek köszönhetően jelentős mértékben sikerült a Sclerotinia fertőzöttséget csökkenteni 17%-ról 6-7%-ra, ismertette eredményeiket Klein Róbert magyarországi biotermék-menedzser. A kezelés hatására az elmúlt évben 10%-os terméstöbbletet értek el a kísérleti parcellán. Elmondható tehát, hogy a PS Perfect Pro és Trifender Pro kezelés jelentősen csökkenti a Slerotinia primer fertőzését, a fungicides állománykezelésekkel kiegészítve csökkenthető a későbbi fertőzések veszélye. A Terepszemle bejárása alkalmával a gazdálkodók saját szemükkel is meggyőződhettek arról, hogy a Kwizda környezetkímélő gazdálkodási módszerei és biotechnológiai fejlesztései igen hatékony eredményeket képesek elérni a növényvédelem területén. Bizonyára a betakarítás mennyiségi paraméterei is meggyőzik a gazdákat a Kwizda termékek kiválóságáról.

CÍMKÉK növényvédelem