fbpx

Na, most kell gyorsan cselekedni!

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 01.

Most van lehetőség előnyt szerezni az áttelelt őszi vetések gyors regenerációja érdekében, és ezt az esélyt most kell megragadni – figyelmeztet a Timac AGRO növénytermesztési szaktanácsadói szolgáltatása, amely a húshasznú marhák ellésre való felkészítéséről is ír február-végi hírlevelében.

A tápanyag-utánpótlás és növényvédelem terén ismert cég arra hívja fel a figyelmet, hogy az áttelelt őszi vetések márciusi gyors regenerációja döntő fontosságú a termésmennyiség szempontjából. A tenyészidő e szakaszában szerzett előnyt a későbbiekben már nem tudjuk pótolni. A téli nyugalmi állapot után az első feladat a gyökérrendszer gyors helyreállítása, azon belül is a tápanyag-felvételért felelős hajszálgyökerek és gyökérszőrök újraképződésének elősegítése. Enélkül az első fejtrágyázás hatékonysága nagyon lecsökken, hiszen nem képes a növény a hatóanyagok hasznosítására. Fontos továbbá a gondosan megválasztott biostimulátorok használata: ezek több oldalról támogatják a növény fejlődését, és látványos eredményt hozhatnak a gyors regenerációban.

A Timac AGRO a FERTILEADER TONIC és a FERTIACTYL STARTER alkalmazását javasolja: ezek hatnak a növényben a tápanyagtranszport és a fotoszintézis fokozására, a sejtosztódás és sejtmegnyúlás gyorsítására és a környezeti tolerancia fokozására. Ezek pedig azért fontosak, mert ezek az élettani folyamatok jelentik az alapját a gyors koratavaszi regenerációnak kalászosban és repcében is.
A Timac AGRO a húshasznú marhák zökkenőmentes elletésére való felkészítést is kiemelt jelentőségű feladatnak minősíti friss hírlevelében. Az ellés lefolyása, a borjak vitalitása és a következő termékenyítés sikerének érdekében – e fontos időszakban – döntő jelentőségű a jó minőségű tömegtakarmányok ásványi anyagokkal való kiegészítése. E célra alkalmas a NUTRIFERTIM: a magas ásványianyag és E-vitamin-tartalmú nyalótömb antioxidáns polyphenol-tartalma erősíti a tehenek immunrendszerét, és növeli a borjak vitalitását. Támogatja a szénhidrát- és fehérje-anyagcserét, segíti az anya és a magzat közötti tápanyagtranszportot, továbbá az izom- és kötőszövetrendszer erősítésén keresztül segíti a szülőcsatorna ellésre való felkészítését. A könnyebb ellés, az erősebb immunrendszer és a szabályos méhinvolúció következményeként javulni fognak a termékenyülési mutatók és ezzel együtt a jövedelmezőség – áll a Timac AGRO februári hírlevelében.