fbpx

Mit eszem? Mivel etetek?

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 július 18.

– e két kérdéskör köré épült a Vitafort idei partnertalálkozója

A Vitafort Zrt. immár hagyományos országos partnertalálkozóján az utóbbi évek témái – a siker, a generációváltás, a talpon maradás, a változás szele és a robotizáció – után 2019-ben minden az emberről szólt. A nap mottója: Felelősséggel az egészségért!


Kulik Zoltán
Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

Kulik Zoltán, a takarmánygyártó cég vezérigazgatója a megnyitóját Arisztotelész görög filozófus idézetével indította: „Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk”, majd hozzátette: „Úgy gondolom, az egészség közös ügy. A táplálkozástudomány folyamatos fejlesztésen megy keresztül, ma már az ’okostányér applikáció’ rögtön kiadja, hogy mit és mennyit kell ennünk, a saját testünknek megfelelően. Talán az egészséges életmód kapcsán azért érdemes lenne megfontolnunk az ázsiai bölcsek tanácsát, miszerint hetente egyszer együnk halat, minden nap együnk zöldséget, tegyünk meg naponta 3000 métert, és tápláljuk a szellemünket is!”

Funkcionális élelmiszerek

Napjainkra megjelent új tudományág: a nutrigenomika, azaz a táplálkozás genomikája, mely a kutatási eredményeket felhasználva az élelmiszeripar különböző alaptermékeiből egészségvédő, ún. funkcionális élelmiszereket fejleszt. „Ma már sok funkcionális élelmiszer elérhető bárki számára, hiszen a boltok polcairól le tudunk venni egy probiotikumos joghurtot vagy egy Ω-3 zsírsavakkal dúsított Grass-tejet. Természetesen ezeket az élelmiszereket elő kell állítani, ehhez megfelelően kell takarmányozni: sejtszinten kell az állatok immunrendszerét ellenállóbbá tenni, a gyulladásos folyamatokat csökkenteni kell, és lehetőség szerint olyan természetes alapú adalékokat szükséges alkalmazni a takarmányiparban, amelyek segítenek elérni, hogy minél egészségesebb élelmiszereket állítsunk elő” – hangsúlyozta Kulik Zoltán. A rendezvényen többek között a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSz) ügyvezető igazgatója, Dr. Wagenhoffer Zsombor is előadást tartott, illetve egy rendkívül izgalmas kerekasztal-beszélgetés is zajlott.

2018 egy igazán fontos és kiemelkedő év volt a Vitafort Zrt. életében, hiszen a stabil magyar piac mellett nagyon komoly exportáttörést sikerült elérniük. „Tavaly 1 450 000 tonna táphoz gyártottunk premixeket, ebből 780 ezer tonna belföldre, 670 ezer tonnányi késztermékhez való premix pedig a világ különböző részeire került” – foglalta össze röviden a tavalyi sikereiket a vezérigazgató.

Mutasd a hűtőd, megmondom ki vagy!

Dr. Zacher Gábor toxikológus – elmondása alapján csokoládéfüggő, egészmogyorós tejcsokoládéból napi átlag 200-300 gramm között fogyaszt, ám mégsem látszik rajta, hiszen rendszeresen fut –talán a nap egyik izgalmas előadását tartotta. Beszélt az élelmiszerekhez fűződő viszonyunkról és a különféle függőségeinkről. Kitért arra is, hogy mi, magyarok menynyit és mikor eszünk, illetve megadjuk-e az étkezések módját. „A magyar lakosság általában délután-este szakítja fel a hűtőt, és úgymond kifulladásig eszik. Ez meg is látszik az embereken, hiszen mára a világ egyik legkövérebb nemzete vagyunk, a lakosság legalább 30%-a jelentős túlsúllyal küzd. Óriási népegészségügyi és népgazdasági problémát okoz nálunk az elhízás” – jelentette ki a szakember. Dr. Zacher Gábor a csokoládéfüggőség kapcsán egy érdekes vizsgálatot is megosztott a jelenlevőkkel, miszerint azoknak az anyáknak, akik naponta esznek csokoládét a terhességük alatt, optimistább gyerekeik születnek, mint azoknak, akik ritkábban fogyasztanak. Illetve a terhességük alatt stresszes anyák csecsemői 6 hónapos korukban félelmektől szenvednek, míg azoknál a babáknál, akiknek anyja bár stressznek volt kitéve, de csokoládét fogyasztott, ez nem volt jellemző! Végül a toxikológus mindenkit megnyugtatott, hogy a közhiedelemmel ellentétben még a nagyobb mennyiségű csokoládéfogyasztás sem okoz komolyabb kémiai függőséget. És hát miért leszünk akkor csokoládéfüggők? Nagyon egyszerű a válasz: mert csokoládét enni jó!