fbpx

Komoly fordulat történt

Írta: Kohout Zoltán - 2019 május 15.

Lehet, hogy megőrült az időjárás, de a régi szólásmondás még mindig érvényes májusban.

Egyéves kiesést pótol

Az már nem hír, hogy a lehető legjobb fordulat következett be az ország időjárásában (agrometeorológiájában), az viszont nagyon is fontos információ, hogy néhány kisebb térség kivételével a legtöbb helyen feltöltődtek a talajok. Ez elsősorban a talaj fél-egyméteres mélységeire értendő, ahol lényegében egyéves szárazság hiányát kellett pótolnia az esőnek. Ma az ország legnagyobb területén jó-elfogadható a talajnedvesség szintje, egyedül a Dél-Alföld és Hajdú-Bihar egyes területein van elmaradás (lásd 1.-2. ábránkat a talajnedvességről és a vízhiányról!).


1. ábra

2. ábra


3. ábra

Az egyik legdurvább időszak

Kiadós esők úgyszólván tavaly tavasz óta várattak magukra: 1960 óta ez volt a 6. legszárazabb 12 hónap! Különösen a szinte teljesen csapadékmentes ősz, a száraz tél és tavasz viselte meg a mezőgazdasági termesztést, amely a szakértők szerint akár 200 milliárdos kárt is szenvedhetett az elszáradt/beszántott növények, a vetés késlekedése miatt. Ma már aszályosnak minősülő területek csak az ország észak-keleti megyéiben vannak (3. ábra).

Öntözni mielőbb!

A mostani, végre nagy mennyiségű csapadék örömteli ugyan, ám sajnos Magyarország nem képes megtartani, tárolni a területére érkező vízmennyiség jelentős részét. Az aszályos hónapok jó híre volt, hogy nagy lendülettel folynak az előkészületek az átfogó öntözésfejlesztési program beindítására – kérdés, milyen következményekkel jár a lemaradásunk, és mikorra sikerül a jelenlegi, 80-100 ezer hektáros öntözött területi arányt a kívánatos 200-400 hektárra növelni. Ez a mindinkább erősödő klímaváltozás miatt is halaszthatatlan feladat.

(forrás: OMSZ)