fbpx

Kezdődik az őznász, fokozott óvatossággal vezessünk!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 18.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Magyar Autóklub közösen hívta fel a figyelmet az őz párzási időszakára, ami egyben baleseti veszélyforrás is. 2017-18-as vadászati évben elütött 6218 nagyvadból 4756 őz volt.

Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka. A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában. Ráadásul nappal is aktívak, így nagyobb az esély arra, hogy kiugranak az autók elé.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete és a Magyar Autóklub, mint az ország legnagyobb autós civilszervezete felhívja az autóvezetők figyelmét, hogy a következő egy hónapban a szokásosnál is óvatosabban vezessenek, hogy elkerüljék a baleseteket!

Ha mégis bekövetkezik az ütközés, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mert a vad és a gépjárműütközés közúti balesetnek számít. A helyszínelés jegyzőkönyve lehet az alapja az esetleges további ügyintézésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrség gondoskodik.

Az őz egyedszámát hazánkban mintegy 380 000-re becsülik, az ország egész területén előfordul. A hazánkban 2017-18-as vadászati évben elütött 6218 nagyvadból 4756 őz volt, és a balesetek jelentős része az üzekedési időszakban történt.

CÍMKÉK