fbpx

Jobb sütőipari értékszámok, magasabb fehérjetartalom

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 27.

A termés mennyisége mellett nagyon fontos, hogy a búza minősége, fehérjetartalma és egyéb sütőipari tulajdonságai is jók legyenek, ezáltal nagyobb jövedelmet realizálhasson a termelő.

A búza minőségét a fajtaválasztás mellett a komplex – az alap- és fejtrágyázást az egyes fenológiákhoz illesztett lombtrágyázást is magába foglaló – tápanyagellátással tudjuk leginkább javítani.

A minőségi búza termesztése során nem elegendő a tenyészidőszak elején fedezni a búza tápanyagigényét, hanem a tenyészidőszak végén is optimális szinten kellene tartani a tápelemeket, különösen a nitrogén- és kénellátottságot. A kalászvédelem időszakában minőségjavító fejtrágyázással és/vagy lombtrágyázással biztosíthatjuk ezeket a tápelemeket.

Hogyan javítsuk az őszi búza minőségét?

Ha magasabb fehérjetartalmat szeretnénk, ahhoz több nitrogén szükséges. A nitrogén az aminosavak – és ezáltal – a fehérjék legfontosabb összetevője. A kén a növényi fehérjék szintén nélkülözhetetlen építőeleme, ezért fontos szerepet játszik az étkezési búza előállításában.

A Wuxal Grano magas nitrogén- és kéntartalmú szuszpenziós lombtrágya, mikroelem-kiegészítéssel. A termékben található nitrogén és kén javítja a búza minőségét (sütőipari értékszámok, fehérje, sikértartalom), míg réz-, cink- és mangántartalma jól illeszkedik a kalászosok harmonikus tápanyagellátásához.

Használatának előnyei a következők:

  • A minőség javításához legfontosabb tápanyagokat magas koncentrációban tartalmazza.
  • Jól keverhető a kalászvédelemhez használatos gombaölő és rovarölő szerekkel.
  • A Wuxal szuszpenziók speciális adjuvánsai – nedvesítő, párolgásgátló, tapadásfokozó adalékok és kelátképzők – elősegítik a hatóanyagok hasznosulását.
  • A Wuxalok kémhatás-stabilizátor adjuvánsa a semleges tartomány felé javítja a permetlé kémhatását, ami javítja a kombinációban használt növényvédőszerek stabilitását, közvetve a hatékonyságát.

A Wuxal Grano lombtrágyát elsősorban a minőség javításra javasoljuk 2-3 l/ha dózisban, a kalászvédelemmel kombinációban kijuttatva.