fbpx

Az unió legnagyobb állategészségügyi kihívása

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 06.

Az Európai Unió legnagyobb állategészségügyi kihívásának nevezte az afrikai sertéspestist Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa.

malac

A miniszteri biztos szerint a magyar sertéságazatot a betegség miatt akár 50 milliárd forintos veszteség is érheti, mivel hazánk nem szállíthat sertéshúst Japánba, Kínába és Dél-Koreába sem.

A Japánban tárgyaló Budai Gyula az MTI-nek eljuttatott közleményben emlékeztetett rá, hogy a három ország a magyarországi élelmiszerek Európán kívüli legfontosabb felvevőpiacai között szerepel.

Tavaly Magyarország megállapodott Japánnal a baromfihús bevitel regionalizációjáról: egy esetleges járványkor így nem az egész ország területéről, csak a járvánnyal fertőzött területről tiltja meg a magyar baromfihús szállítását. Ezt szeretnék a sertéshúsra is kiterjeszteni, később pedig Kínával és Dél-Koreával is hasonló megállapodást kötni.

A magyar élelmiszeripari termékek elsőszámú piaca az Európán kívüli területen Japán: az oda szállított magyar élelmiszeripari termékek 90 százalékát hús és húskészítmények adják. A magyarországi kivitel a szigetországba 2017-ben 113 millió dollár volt, ami az afrikai sertéspestis miatt 2018. év első 11 hónapjában 43 százalékkal esett vissza.