fbpx

Az Év Agrárembere – Kertészet kategória

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 11.

Az Év Agrárembere – 2018 jelöltjei Kertészet kategóriában:

Bujdosó Ferenc

 Kertészet kategória

A Budapesten született, s Balatonbogláron felnőtt Bujdosó Ferenc borászként végzett, majd 1998-ban tagja volt az akkor induló első szőlész-borász szakmérnöki évfolyamnak a Corvinus Egyetemen. Nyári és szakmai gyakorlatait Németország különböző borvidékein – részben pezsgőpincészetekben – töltötte. Szüleivel közösen kezdték kialakítani családi birtokukat, ami a kezdeti 3 hektárról napjainkra 90 hektárra növekedett a Balaton déli partján.

A négygyermekes borász lánya végzett kertészmérnök, legkisebb fia pedig szintén borásznak tanul. Ferenc innovatív szemléletű borász, aki hazánkban az elsők között palackozott újbort Márton-napra. 2006ban a borvidéken elsőként készített gyöngyöző bort, amit 10 évvel később az első saját tradicionális pezsgő követett.

Hisz a közösségi munkában, ezért is vállalta el a Balatonboglári borvidék elnöki tisztségét: azóta meghatározták a borvidék üzenetét és kialakították az arculatát is.

 Kertészet kategória

A Balatoni Kör alapító tagjaként aktívan segítette az általuk életre hívott régiós Balatonbor megszületését. Vallja, hogy egy-egy kisebb személyes kompromisszum idővel nagy lépéseket tehet lehetővé a közösség számára. Fontosnak tartja, hogy az őt körülvevő szűkebb közösségért tegyen, ezért erejéhez mérten minden előremutató civil rendezvényt és kezdeményezést támogat. Szenvedélyes vitorlásként a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet támogatja a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát.

Ledó Ferenc

 Kertészet kategória

Ledó Ferenc növényorvosként végzett, majd első munkahelyén, a Szentesi Árpád-Agrár Zrt-nél dolgozott 2008-ig igazgató-helyettesként.

Megalakulásától a Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke, 2009-től elnök-ügyvezetője. A szövetkezet az elnöksége alatt az ország legnagyobb TÉSZ-évé vált évi 9 milliárd forintos zöldség árbevétellel. A legnagyobb beszállítói a hazai kiskereskedelmi láncoknak paprika és paradicsom tekintetében. A szövetkezet számos díjban részesült az elmúlt 16 évben.

Ferencet 2013-ban az év növényorvosának választották Csongrád megyében az integrált biológiai növényvédelem elterjesztésért. A FruitVeB elnöke, tagja az EOQ MNB-nek, a NAK Kertészeti Osztály Zöldség alosztályának elnöke, valamint országos küldött.

 Kertészet kategória

A Szent István Egyetem és a Károly Róbert Egyetem címzetes docense. Részt vesz az oktatásban, államvizsgáztatásban és szakdolgozatok bírálásában egyaránt. Szövetkezte bekapcsolódott a duális képzésbe is. 40 éves tapasztalattal rendelkezik a zöldséghajtatásban. Magángazdaságában 2009-ig hajtatással, jelenleg pedig intenzív almatermesztéssel foglalkozik. Jelentős szövetkezeti mozgalomban tett szerepvállalásáért kapott kitüntetései a Kovács Béla Díj, Szövetkezeti Érdemrend, Magyar Örökség Díj, de Szentes Városért Emlékérem birtokosa is mindazért, amit a városért tett. Elnökségi tagja az Alsó Tisza Vidék Fejlesztési alapítványnak, s alapító tagja a Szentes-Csongrád Rotary Klubnak.

Mészáros László

 Kertészet kategória

Mészáros László birtokigazgató számára szakmai életútján a bor szeretete a legfőbb ösztönző: sikerét a folyamatok megértésének, a céltudatos építőmunkának és fantasztikus csapatának tulajdonítja. Keszthelyen végzett agrárkémikus agrármérnökként, majd mérnök-közgazdász diplomát is szerzett. Ösztöndíjjal egy franciaországi intézményben hallgatott szőlészeti, borászati és gazdasági kurzusokat, s egy belgiumi egyetemen is tanulhatott: meghatározó szakmai gyakorlatait dél-franciaországi birtokokon szerezte.

Tanulmányi befejezése óta a Disznókő Szőlőbirtoknál dolgozik, ami ma az egyik legsikeresebb Tokaji birtok. Disznókő többek között Az Év Pincészete és Magyarország legszebb szőlőbirtoka elismerések birtokosa, boraik a világ számos nagy éttermében megtalálhatók.

László részt vesz Disznókő francia tulajdonoscsoportjának bordói, portói, burgundiai és kaliforniai borászatainak szakmai munkájában is. A francia Mezőgazdasági Becsületrend lovagi fokozatának kitüntetettje, s 2014-ben a Tokaji Borvidék Év Bortermelőjének választották.

A Tokaji Borlovagrend igazgatósági tagja, s a Nagy Tokaji Borárverés egyik megteremtője. Tagja az Országos Borszakértő Bizottságnak és az Bor Eredetvédelmi Tanácsnak.

 Kertészet kategória

Sokat tesz a tokaji borvidék fejlesztéséért, a szabályozás kialakításáért és a közéletért. Számos alkalommal képviselte a borvidéket jelentős hazai és külföldi fórumon, s szervezett külföldi rendezvényeket is. Sikerre vitt egy, a borvidékre veszélyes nagyberuházás meghiúsítását.

Itt adhatja le szavazatát: www.azevagrarembere.hu