fbpx

10 év után ismét

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 07.

A csipke városa adott otthon 2014. június 13-án (péntek 13-án) a Syngenta Kft., Tradisco Kft., Caussade Semences Kft., Elitmag Kft., Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésű kalászos fajtabemutatójának. A babonás dátum ellenére a rendezvény minden résztvevő szempontjából pozitív eredménnyel zárult.

Kiskunhalas térségében is kalászos fajtabemutató

A találkozón Nagy Antal, a Caussade Semences Kft. területi képviselője és Csanádi Lajos, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke köszöntötte a meghívottakat. Csanádi Lajos a szántóföldi bemutató előtt a Kiskunhalason, Solton és Kecskeméten ingyenesen igénybe vehető jogsegély szolgálatról, az új földforgalmi törvény hatálya alá tartozó föld adás-vétel ügyintézésének folyamatáról és a szántóföldi bemutatón látható őszi kalászosok technológiájáról adott tájékoztatást.

A fajtabemutatón őszi búza, őszi árpa, tritikálé és őszi zab növényeket tekinthettünk meg az Elitmag Kft., a Caussade Semences Kft., a Syngenta Kft. és a Tradisco Kft. képviselőinek bemutatásában.

A rendezvény zárásaként lehetőség nyílt a szervezőkkel közös eszmecserére.

Nagy Antal, Caussade Semences Kft.

  • Miért Kiskunhalasra esett a választás?

A város körzetében az elmúlt 10 évben nem rendeztek hasonlót. Kiskunhalasi révén egyértelmű volt, hogy ebben a régióban tegyük le az alapjait egy ilyen eseménynek, így Csanádi Lajossal közösen terveztük meg a rendezvényt, majd a többi vetőmagház is szívesen csatlakozott a kezdeményezéshez.

  • Milyen munkálatok előzték meg a rendezvényt?

Már ősszel elkezdődtek a tervezési munkálatok. Figyelembe kellett venni az előveteményt, illetve azt, hogy melyik az a tábla, amelyen 15-20 autó is biztonságosan meg tud állni. A kérdések megválaszolása után kerestük meg a nemesítőket. Majd egész évben a megfelelő agrotechnika alkalmazása mellett egy olyan állományt hoztunk létre, amely hűen tükrözi a fajtában rejlő lehetőségeket.

Károssy András, Tradisco Kft.

  • Hogyan értékelné a programot?

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam. Remélem, hagyományteremtő rendezvénnyé tud válni, és a jövőben lesz folytatása, esetleg más növényekkel is. Sikerült elhozni a fajtasorba azokat a fajtáinkat, amely ennek a vidéknek, a talajadottságnak és a klimatikus viszonyoknak leginkább megfelelnek.

Láng Dezső, Elitmag Kft.

  • Milyen tapasztalatokat szerzett Kiskunhalason?

Több fajtát küldtünk, nem került mind elvetésre, de a lényegesebbeket be tudtuk mutatni. A jövőben is érdemes lesz elvetni ide egy kisebb, jól összeválogatott fajtasort, hogy a gazdálkodók saját szemükkel láthassák az újdonságokat és a fajták közötti különbségeket.

Szelecki Attila, Syngenta Kft.

  • Összefoglalná a mai napot?

A sok fajtát bemutató látványos kísérlet jó kezdet a hosszú távú folytatáshoz. A három búza fajtánkkal épp jókor érkeztünk Kiskunhalasra, hogy részt vehessünk ezen a sikeres bemutatón. A folytatásban szeretném a teljes növényvédelmi technológiánkat, vetéstől a betakarítást megelőző időkig is idehozni és megmutatni.

A gazdákkal történő kötetlen beszélgetés során meggyőződhettem, hogy a kiadós ebéden kívül a kiválasztott, ősszel vetésre kerülő fajta nevével együtt tértek haza.

A rendezvényen készült fotók megtalálhatók IDE kattintva.