fbpx

Zuidberg-újdonságok bemutatója Hollandiában

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 03.

Hollandiai gyárlátogatásra és workshopra szóló meghívást kaptunk múlt év végén a Zuidberg gyár magyarországi képviselőjétől, a Deraland Kft.-től. A cég legfontosabb kereskedőit várta a kétnapos rendezvényre, ahová még a tengerentúlról is érkeztek képviselők. A termékpaletta, az újdonságok bemutatása mellett a talaj és természetesen annak védelme állt a központban.

Dér Attila, a hazai forgalmazó Deraland Kft. tulajdonos-ügyvezetője volt a házigazdánk. Beszélgetésünk során elmondta, hogy a holland céget közel 20 éve képviselik Magyarországon. A Zuidberg családi vállalkozás, jelenleg a második generáció, Jeroen Zuidberg kezében van a vezetés. A gyár szinte az egész világon jelen van termékeivel, és a látottak alapján perspektivikus jövő előtt áll. A workshopon több előadás is foglalkozott a talajokkal, illetve a klímaváltozás talajokra, mezőgazdaságra gyakorolt hatásával. Ez utóbbi kérdés a talajkímélő gumihevederes járószerkezetek bemutatása során is többször visszaköszönt.

TRACK SYSTEM 2000 – ÓVJUK A TALAJT!

Ahogy a workshop több előadásán hallhattuk, a következő időszak egyik legfontosabb feladata a világ termőtalajainak védelme lesz. A fenntartható talajmenedzsment egészen más gondolkodást és hozzáállást igényel, mint eddig, és természetesen más eszközöket is. Csökkenteni kell a talajra nehezedő nyomást, a talajtömörödöttséget, emellett növelni kell a talajéletet.

A Zuidberg gumihevederes járószerkezetek használatával az alacsonyabb talajnyomás nagyobb hozamot eredményez. A talaj, amibe vetünk, gyakorlatilag teljesen ép marad, ami azt jelenti, hogy a növények növekedését nem korlátozza, ezáltal növelve mind a termés minőségét, mind a hozamát.

A talajminőséget nagyban meghatározza a talajszerkezet. A talajrészecskék összekapcsolódása igen fontos az optimális növekedéshez. A megfelelő talajstruktúra, például esős időjárás esetén a víz gyors elvezetése, száraz időszakban pedig a kapilláris hatás biztosítja a megfelelő nedvességet. A kifejlett gyökérrendszer elősegíti a több és jobb minőségű termény előállítását.

Független kutatások bizonyítják, hogy a gumiheveder talajtömörítő hatása kisebb, mint a gumiabroncsé! A heveder talajnyomása 75%-kal kisebb a kerekes erőgépekéhez képest. A minimális talajtömörítés hozzájárul a megfelelő talajállapot fenntartásához, a megnövelt felfekvőfelület a vonóerő optimalizálásához. A járószerkezet csereszabatos a szabvány kerekekkel, egyszerűen felszerelhető, eltávolítható, és többféle rendszer kapható.

INNOVATÍV MELLSŐ FÜGGESZTŐELEMEK

30 évvel ezelőtt a Zuidberg úttörő szerepet vállalt a fronthidraulika-rendszerek fejlesztésében, és az azóta eltelt időben is kiemelten fontosnak tartja az innovatív megoldásokkal kapcsolatos kutatásokat. Ennek megfelelően a gyártót multifunkciós fronthidraulikái a globális piacon is trendalakító szereplővé tették.

A fronthidraulika-rendszerek ma már alapvető opciók a traktorokon, és a Zuidberg több mint 1000 modellre képes az egységeit csatlakoztatni. Rendszereik egyediek, köszönhetően a rugalmas felhasználhatóságnak, a korszerű dizájnnak és a stabil, tökéletesen méretezett eszközöknek.

A Zuidberg frontfüggesztők és a hozzájuk kapcsolható számtalan eszköz kombinálásával több munkafolyamat is összevonható, kombinálható, ezzel csökkenthetjük a munkaerőköltséget, alacsonyabb üzemanyag-felhasználást és kisebb mértékű talajtaposást elérve.

A felhasználó számára kényelmes az eszközök használata, mert könnyen ellenőrizheti a frontfüggesztő-rendszert, tökéletesen ráláthat a gépre. A Zuidberg természetesen megfelelő hátteret biztosít eszközeinek, dedikált szervizesei és kereskedői, valamint megfelelő alkatrészellátás segíti a mindennapi munkában esetleg felmerülő problémák gyors megoldását.

Az emelő munkahengerek néhány típust kivéve hőkezelt, keménykróm bevonatú munkahenger-szárral vannak ellátva. Ezenkívül a munkahengerek gömbcsuklós csapágyazással szereltek, ami hosszú élettartamot és hézagmentes kialakítást biztosít.

A mellső függesztés minden eleme a megmunkálást követően tisztításon és zsírtalanításon esik át, és foszfátfürdő után kapja meg tartós, 2 komponenses végleges festékrétegét.

A Zuidberg frontműködtetés-rendszerek néhány típust kivéve gyorskapcsolófejekkel és kapcsológolyóval vannak ellátva az emelőkarvégeken. Ez az alapkialakítás nagymértékű felhasználói kényelmet biztosít a munkaeszközök fel- és lecsatlakoztatása során.

ÁTFOGÓ BIZTONSÁG

Látni és látszani – ez a közlekedésben alapvető elv a mezőgazdasági járművek esetében talán még az átlagosnál is fontosabb. Ezek a járművek a közúton közlekedőkhöz képest szélesebbek, nehezebbek, és lassabb haladási sebességük is jelentős veszélyeket rejt magában. A láthatóságuk emiatt kiemelkedő fontosságú. Az ezekből a tényezőkből eredő lehetséges balesetveszélyt minimalizálni kell, és ez természetesen a mezőgazdasági járművek vezetőinek felelőssége.

A Zuidberg által kifejlesztett Override Protection az eszköz teljes szélességében növeli a láthatóságot, ezáltal csökkenti az ütközések veszélyét, növeli a biztonságot a közutakon. Az eszköz könnyen kapcsolható a traktor frontfüggesztésére, akár 3-pontos, akár A-keretet használnak. Az Override Protection eszköz 215 és 300 cm közötti szélességben rugalmasan állítható. Többféle kialakítása létezik, így maximálisan illeszkedhet az alkalmazott traktor paramétereihez.