fbpx

Zöldség és gyümölcs tartósítási tippek

Írta: Csomor Zsolt - 2019 augusztus 06.

Hamarosan vége a nyárnak, amikor nemcsak a napfénynek leszünk híján, de a friss zöldségnek és gyümölcsnek is. Íme néhány tipp, hogyan tegyük el télire a zöldséget és a gyümölcsöt a hidegebb napokra.

A tartósítás egyik legegyszerűbb módja, a fagyasztás! Nem kell mást tenni, mint megmosni, kimagozni, egy zacskóba vagy pohárkába halmozni a gyümölcsöt és felcímkézni névvel és dátummal. Ha a bezacskózás előtt cukros vagy sós vízbe mártjuk a gyümölcsöt, jobban megőrzi a színét. És ami a legjobb, hogy számtalan fagyasztási mód létezik: lehet frissen, a gyümölcs saját vagy egy másik gyümölcs levében is, olvasható az AGRÁRIUM BLOG oldalán.

A paprika és a paradicsom igazi nyári ajándék, amik nélkül nem készíthetünk lecsót. A helyzet azonban az, hogy az ember nem csak télen kívánja meg ezt a frissítő, könnyű ételt. Szerencsére a paradicsom-paprika kombinációt, egy lecsó alapot könnyedén el lehet tenni télire, akár befőzéssel, dunsztolással, de akár nedves dunszttal is.

Habár ma már az egyszerű, friss és gyorsan összedobható saláták kikezdték a savanyúságok népszerűségét, vannak ételek, amik még ma is csak savanyúsággal az igaziak. Csak a képzelet szab határt annak, mit lehet eltenni a kis üvegekbe, a klasszikus uborkától kezdve a kis dinnyén, paradicsomon, szilván keresztül csaknem mindent.

Talán a legszélesebb körben elterjedt feldolgozási forma, amikor a gyümölcsből lekvárt készítünk. A hűtőládák előtti időkben ez volt az egyetlen módja, hogy nyári ízeket csempésszünk a hideg napokba. A cseresznye, barack, szilva és eper csak néhány a legkedveltebb típusok közül, de ma már akár zöldséglekvár receptekkel is találkozhatunk.

A zöldségek és gyümölcsök eltevése néha talán fáradtságos, mégis remek családi program, arról nem is beszélve, mennyire jó érzés, ha a saját „kezed munkáját” teszed az asztalra!

 

CÍMKÉK