fbpx

Termésbiztonság és -minőség szójában, huminsavas növénykondicionálással és növénytáplálással

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 08.

Napjainkban a különböző összetételű növénykondicionáló termékek, technológiák használata a jövedelmező gazdálkodás része. Ez alól nem kivétel a szójatermesztés sem. A termelés jövedelmezőségének megtartása, növelése érdekében elkerülhetetlen a gazdálkodók számára az új, intenzív technológiai módszerek, jobb minőségű termékek használata és a megtermelt egységnyi áru előállítási költségének az optimalizálása. A huminsavas növénykondicionáló termékek és technológiák alkalmazása hozzásegíti a gazdálkodókat a kitűzött termelési cél eléréséhez.

 

A fulvosavas termésnövelő anyagok szója esetében is nagymértékben szerepet játszhatnak termés mennyiségének, valamint az olaj- és a fehérjetartalom növelésben. A szója a korai fenofázisokban különösen érzékeny a biotikus (kórokozók, kártevők, gyomnövények) és az abiotikus hatásokra (szélverés, UV sugárzás, fagy, alacsony hőmérséklet). Egyes pre- és posztemergens gyomirtó szerek alkalmazása bizonyos körülmények között (alacsony humusztartalom, nagy mennyiségű csapadék stb.) jelentős stressz tényező lehet. Tapasztalataink alapján az ilyen jellegű tünetek (sárgulás, megtorpant, illetve lelassult növekedés) gyorsan és hatékonyan kezelhetők humin- és fulvosav-tartalmú készítményekkel.

A tünetek megjelenését követő kijuttatás utáni 3-5 napban a növény klorofiltartalma emelkedni kezd (+ 4-5 SPAD-érték), és a hosszanti irányú növekedés is elindul. Szójatermesztésben az okszerű tápanyagellátás mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelő fenofázisban elvégzett, lombon keresztüli növénykondicionálással egybekötött mikro- és mezoelem-alapú növénytáplálás. A megfelelő NPK-ellátottság mellett, bármely mikro- és/vagy mezoelem (Ca, Mg, Cu, Fe, Zn, Mo,B, Mn) hiánya kihatással van a szójával szimbiózisban élő baktériumok számára, így a gümőképződésre, a termés mennyiségére és minőségére. Huminsavas növénykondicionálóval történt lombtrágyázási technológiával kiemelkedő mértékben javul a szója tápanyag-hasznosító képessége. Többek között a zöldtömeg, a gyökértömeg és a termésparaméterek növekedésében is megmutatkozik, amit az alábbi kép és számos fenometriai mérés is jól szemléltet, illetve igazol.

termésbiztonság

Az üzemi eredmények visszaigazolják, hogy komplex humin- és fulvosav-alapú növénykondicionálási és lombtrágyázási technológiával hatékonyan tudjuk kezelni az egyes tápelemek hiányát és a növényeket ért stresszt, illetve pozitívan befolyásolhatjuk az élettani folyamatokat. Ennek természetes eredményeként növekszik a hektáronkénti hozam, és javul a termés minősége (olaj- és fehérjetartalom), amelyet az alábbi üzemi mérések igazolnak.

Üzemi termesztési eredmények alapján kijelenthető, hogy a huminsav-alapú növénykondicionálás és a lombon keresztüli növénytáplálás, tápanyagpótlás, mint két különböző terület, nem választható el egymástól, szerves komplexet kell, hogy képezzenek.

Vaszily Zsolt, Pais István

Huminisz Kft.