fbpx

Phylazonit Technológia az őszi búza termesztésben

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 04.

Biztos, hogy termelőként Ön is megtapasztalta, hogy az intenzívebb növénytermesztés miatt egyre kevesebb növény szerepel a vetésforgóban. A szűkülő vetésforgó nemcsak a talajra és annak termőképességére van negatív hatással, hanem közvetve az aktuális kultúrnövény mennyiségi, minőségi paramétereire és a jövedelmezőségre egyaránt. Ebben a helyzetben kínálunk Önnek megoldást a Phylazonit Technológiával!

Intenzív talajélet nélkül nincs hatékony növénytermesztés!
A Phylazonit Tarlóbontó segítségével felgyorsítjuk és irányítjuk az elhalt növényi részek lebomlását, tápanyaggá válását és csökkentjük a kórokozók áttelelési életterét is. Ezzel háromszoros hatást érhet el:

  • Magasabb tápanyagszint
  • Javuló talajszerkezet
  • Optimalizálható növényvédelem

A későn lekerülő – sok szármaradványt visszahagyó elővetemény – (pl. kukorica, napraforgó) után:

A visszamaradó, nagy mennyiségű szármaradványt zúzni, aprítani és a talajba kell bekeverni (kultivátor, nehéztárcsa) szükséges.
Aratás utáni tarlómunkához 15 liter/ha Phylazonit Tarlóbontó kezelés javasolt – a kukorica esetében a növénymaradványok nagy tömege miatt, a napraforgó maradványok esetében az utóveteményre gyakorolt csírázást gátló hatása miatt.

A mulcsos technológia segítségével az elővetemény szármaradványát a talaj azon a rétegébe keverhetjük be, ahol majd a kalászos gyökérzete fejlődik, így ugyanazon talajszelvényben és ugyanazon időintervallumban két tápanyag-igényes folyamat is elindul: a növényi maradványok bomlása, illetve a kalászos gyökerén keresztül történő tápanyagfelvétel. Ezekben az esetekben javasolt a tarlóbontást nitrogén-tartalmú műtrágyával együtt elvégezni a növény szükségleteit kielégítő komplex műtrágyán felül.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a tarlókezelés és a vetés között 3 hétnél kevesebb idő telik el, akkor 30 kg N-hatóanyag kijutatása javasolt a pentozánhatás elkerülése érdekében.

A következő lépés a vetéssel egy menetben, Phylazonit Talajoltóval elvégzett talajoltás, ez plusz munkaművelet nem jelent, a kijuttató szerkezet pedig jól adaptálható minden technológiába. Ezzel segítjük:

  • a tápanyagfelvétel hatékonyságát
  • a csíranövény kezdeti fejlődését
  • a gyökérképződést

Az egyre hektikusabb időjárás, növekvő növényvédelmi kitettség több stresszhelyzetet is teremt a növényünknek, ezért a technológia 3. lépéseként az Energia Humin lombtrágyánkat javasoljuk, a benne lévő humin- és fulvosav egyrészt fontos tápanyagforrás, másrészt nagy segítség a stresszhelyzet jobb átvészelésében.

Összefoglalva milyen előnyöket is jelent a Phylazonit Technológia rendszeres használata?

– Javuló talajszerkezetet.

– Jobb víz- és tápanyag gazdálkodást.

– Nagyobb zöldtömeget, jobb szárazságtűrő képességet.

– Kiegyensúlyozott termés mennyiséget és minőséget.

– Költségtakarékos és eredményesebb gazdálkodást.

További információkért keresse tanácsadóinkat!
www.phylazonit.hu