fbpx

Őszi vetéseink kondicionálása Flavo Planttal

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 12.

A hirtelen tavaszi felmelegedések és az ennek nyomán megfigyelhető kora tavaszi szárazságok miatt döntő jelentőséggel bír vetéseink ősszel kialakított kondíciója. A jó kondíció kialakításához a technológiai elemek megfelelő időzítése és precíz elvégzése mellett oda kell figyelnünk a növényápolásra is. Ezen a téren nyújt komplex segítséget a FLAVO PLANT, amely egy aktív növényvédelmi hatással rendelkező növénykondicionáló.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem hagyatkozhatunk növényeink lendületes tavaszi fejlődésére. Március és az április szélsőséges napi hőingadozásokkal, száraz, szeles időjárással gyakran visszaveti növényeinket a fejlődésben. Éppen ezért nem mindegy, milyen kondícióban telelnek be őszi vetésű növényeink!

Az időben elvégzett vetés alapvető feltétele a megfelelően fejlett őszi állományok elérésének. Ne az legyen a cél a vetésidő megválasztásánál, hogy csak egyszer (vagy egyszer se) kelljen regulátorozni, illetve rovarölőzni a repcét, vagy nehogy felgyomosodjon a korán vetett búza, hanem az, hogy jól fejlett, a talajt takaró, zárt állományunk legyen, bármilyen korán is jön a tél! Minél messzebb jutunk a növény fejlődésében ősszel, annál kevesebb marad tavaszra. Az erősebb növény jobban viseli a kora tavaszi viszontagságokat, hamarabb ered meg, és nagyobb termést produkál. Az időben elvégzett vetés mellett ezért kell kondicionálni már ősszel a növényeket!

A FLAVO PLANT használata szép eredményeket hozott a tavalyi évben is. Más, korábban részletesen közölt hozamokhoz képest átlagosan 5% terméstöbblet mutatkozik a Flavo Plant-alkalmazás javára, de az ősszel gyengén fejlett repcék kezelése több helyen 10%-ot elérő plusz mennyiséget is hozott aratáskor.

A FLAVO PLANT több ponton támogatja a növények fiziológiás folyamatait. Egyrészt javítja a tápanyag-reakciókat, fokozza a tápanyagok felvételét, szállítását. Másrészt erőteljes antioxidáns tulajdonsága miatt jelentősen növeli növényeink abiotikusstressz-hatásokkal szembeni ellenálló képességét. A kondíciót javító tulajdonságokon felül pedig olyan aktív gomba- és baktériumölő hatással bír, ami szélsőséges évjáratban is kiállta a próbát a kémiai megoldásokkal szemben.

Repcében szemlézés során figyelemmel kell kísérni a főbb kórokozók, mint az alternáriás szár- és levélfoltosság, (Alternaria brassicae L.), a fómás levélfoltosság és szárrák (Phoma lingam L.), a keresztesvirágúak peronoszpórája (Peronospora parasitica L.) esetleges megjelenését. A fenti kórokozók megjelenésének megelőzésére a FLAVO PLANT 4-6 leveles állapot elérését követően juttatható ki, az aktuális növényvédelmi kezelésekkel (gyomirtás, regulátorozás) egy menetben. A kijuttatandó dózis: 0,5-1 l/ha. Az őszi kezelések maximális száma kettő lehet. A két kezelés között legalább 10 napnak el kell telnie.

Őszi kalászosokban, amennyiben már ősszel jelentkeznek a lisztharmat- (Blumeria graminis f. sp. tritici), illetve fajspecifikus rozsda- (Puccinia ssp.) fertőzés tünetei, haladéktalanul védekezni kell. Az őszi fertőzések blokkolása céljából a FAVO PLANT szintén 0,5-1 l/ha dózisban történő kijuttatása javasolt. Záródott állományok őszi gyomirtásával egy menetben alkalmazva megelőzhető a tőfuzáriózis (Fusarium ssp.) tüneteinek a kialakulása.

Jelentős rovarrágás, homokverés vagy őszi jégeső után javasolt azonnali kijuttatással elkerülhetjük a lombozat felülfertőződését, csökkenthetjük az oxidatív stressz mértékét. Alacsony fertőzési nyomás, stresszhatás hiányában is indokolt a készítmény legalább egyszeri kijuttatása alsó dózisú foszfor- és cinktartalmú lombtrágyával kombinálva. Ezzel a kezeléssel segítjük az állomány őszi felkészülését. A FLAVO PLANT hatására keletkező asszimilációs többlet fokozza a vetéseink télállóságát, és megalapozza az erőteljes tavaszi fejlődést.

Fenntartható megoldást keres hosszú távra? Válassza az ARRAVIS KFT. által forgalmazott

FLAVO PLANT-ot. Keresse bizalommal szaktanácsadóinkat!

Gombos Gergely kertészmérnök, [email protected] +36 30 785 52 76,
Dankó Róbert növényvédelmi agrármérnök, [email protected] , +36 30 228 74 35,
Szőke Tamás agrármérnök, [email protected] , 30 944 95 52