fbpx

Még egy hónapig köthető díjtámogatott növénybiztosítás!

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 26.

Szakértők szerint a jövőben még inkább számítani kell hirtelen lecsapó jégesőkre és nagy erejű viharokra, amelyek egyre súlyosabb károkat okoznak egy-egy mezőgazdasági területen. Ennek ellenére piaci adatok szerint a művelés alatt álló területek kevesebb, mint felére kötöttek eddig biztosítást. Pedig most érdemes igyekeznie a gazdáknak, hiszen még május 31-ig köthető díjtámogatott növényvédelmi biztosítás, amivel sok pénzt takaríthatnak meg a termelők.

Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt évről évre egyre erősebb a lokális, helyi károk intenzitása. A Generali Biztosító Zrt. kárstatisztikai adatai alapján továbbra is a jégkárok jelentik a legnagyobb problémát a mezőgazdasági termelőknek: a tavalyi év során a Generali összesen több mint 930 millió forint összegben fizetett ki ügyfelei részére jégverés miatti kártérítést. A második legsúlyosabb problémát pedig a viharkárok jelentették, melyek esetében összesen csaknem 170 millió forint összegű kárkifizetés történt.

növénybiztosítás

Megemelt támogatási keret

Az ilyen és ehhez hasonló eseteket mérsékelheti a díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer, melynek keretében a gazdálkodók az ebbe a körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják. Nem véletlen, hogy a termelők egyre inkább választják ezt a konstrukciót: a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint 2012-ben még csak másfél milliárd forint alatt maradt a támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja, 2017-ben és tavaly már megközelítette a 10 milliárd forintot. Jó hír, hogy tavaly augusztusban megemelték a díjtámogatási keret mértékét is 4 milliárd forintról 5 milliárdra.

Komplex védelem: kiegészítő biztosítás, mobilapp, drónfelvételek

A Generali Biztosítónál a díjtámogatott biztosítások olyan természeti kockázatokra köthetők, mint a tűz, jég, vihar, őszi, téli, tavaszi fagy, aszály, árvíz vagy felhőszakadás. A különböző növényi kultúrákat A, B és C típusú biztosítási csomagok részesítik védelemben.

Érdemes tudni, hogy a törvény értelmében a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítások önrészei viszonylag magasak. A Generali éppen ezért kiegészítő biztosítással segít levenni a gazdák válláról ezt a terhet, ami szinte mindegyik típusú biztosításhoz megköthető.

Kockázat

Biztosítási típus

Kiegészítő

A

B

C

Jég

Aszály

Tavaszi Fagy

Téli Fagy

Felhőszakadás

Vihar és homokverés

Mezőgazdasági árvíz

Tűz

Őszi fagy

„Társaságunk emellett további védelmet is kínál a díjtámogatott növénybiztosítás mellé: köthető például olyan kiegészítő biztosítás, ami akkor is szolgáltat, ha egy égő cigarettacsikk, vagy más nem természeti eredetű ok miatt keletkezik tűzkár a növényi kultúrában” – hangsúlyozta Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási csoportvezetője.

A Generali emellett innovatív plusz szolgáltatásokat is kínál ügyfelei számára. Egyrészt egy olyan ingyenesen letölthető mobil alkalmazással könnyíti meg a gazdák munkáját, mely előre jelzi az időjárási vészhelyzeteket. Másrészt az idei évtől a biztosító kárrendezés során drónnal készített fotókat és videókat bocsát az érintett gazdák rendelkezésére, akik így tájékozódhatnak a növénykultúrájuk állapotáról madártávlatból is.