fbpx

KWS repcehibridek: Így kezdődik egy nyereséges gazdálkodás!

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 06.

A fajtaválasztás fontosabb szempontjai a repcetermesztésben

A sikeres repceszezon a termőterületek helyes megválasztásával és a jól megtervezett termesztéstechnológiával kezdődik.

Hazánkban a repcetermesztés igen változatos talajtulajdonságú termőhelyeken történik, ezért a nagy termés és a biztonságos repcetermesztés csak akkor valósítható meg, ha a termesztett hibrid igényei a termőhely adottságaival összhangban állnak. Mivel az időjárást befolyásolni nem tudjuk, a siker záloga egy jól megválasztott repcehibrid lehet. A KWS repcenemesítési munkájában meghatározó cél: a termés optimalizálása. Fontos a termésbiztonság, mivel nem tudhatjuk, hogy a következő év milyen kihívásokat tartogat a repce számára. Ezért egyre fontosabbá válik a repce kompenzálóképessége. A hibrid kiválasztásakor ne az éves termés legyen a fő szempont, hanem a termésstabilitás. A hibridek több év átlagában mutatják meg igazi képességeiket, ugyanis széles genetikai bázisuk jól ellensúlyozza az éves hatásokat, és a különböző agro-ökológiai feltételeket. A repcetermesztő sikerének egyik kulcsa a termésbiztonság. A jó minőségű, nagy és biztos terméshez elengedhetetlen az olyan hibrid kiválasztása, amely rendelkezik a megfelelő tulajdonságokkal. Ezek közé tartozik: a nagy termőképesség, magas olajtartalom, intenzív elágazásképzés, kiváló fagytűrés, jó áttelelőképesség, kiemelkedő dőlésellenállóság, alacsony hajlam a becő aratáskori szétnyílására, és a kiemelkedő betegségellenállóság.

Az UMBERTO KWS a fent említett elvárásoknak teljes mértékben megfelel. Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Többéves kísérleti munkát és tesztelést követően került a hazai repcepiac élére. Kimagasló terméseredmény várható kedvezőtlen környezeti hatásokkal sújtott évjáratokban is. Rendkívül jó víz- és tápanyaghasznosító képességét az idei év aszályos tavaszán is bizonyította. Ennek köszönhetően gyengébb adottságú, (aszálysújtott) régiókban is sikeresen termeszthető. A vetést követően a gyors egyenletes kelés erőteljes állományt biztosít, így a téli kifagyással szemben rendkívüli ellenállóságot mutat. Az UMBERTO KWS betegségekkel szembeni ellenállóképessége új szintre lépett. A fómás betegség (Phoma lingam) különböző rasszainak károsításának megakadályozásáról az RLM7-3 gének gondoskodnak, míg fehérpenészes szárrothadással (Sclerotinia sclerotiorum) szemben mérsékelten rezisztens (NÉBIH, 2017.) Ezen tulajdonságoknak köszönhetően az UMBERTO KWS a NÉBIH független 2017-2018. évi kísérleteiben a Magyarországon államilag elismert középérésű repcehibridek között a legmagasabb termést (2017-ben: 4,79 t/ha, 2018-ban: 5,04 t/ha) érte el a kísérleti helyszínek átlagában.

Fontos repce fajtaválasztási szempont lehet a kivetendő vetőmag mérete. Precíziós vetéstechnológiánál elengedhetetlen az egységes, nagyméretű vetőmag frakció. Azon termelők, akik innovatív megoldásokban gondolkodnak, vagy csak egyszerűen fontos számukra a válogatott méretű szem, kiváló döntés az UMBERTO KWS PRÉMIUM vetőmag, amely limitált mennyiségben az idei évben is rendelkezésre áll.

ROBERTO KWS a portfólió legújabb tagja. Az UMBERTO KWS genetikai vonalán fejlesztett középérésű új hibrid. A termésveszteség – repce esetében – az érés során fellépő külső erőhatások, valamint a betakarítás alkalmával elkerülhetetlenek. A ROBERTO KWS, mint kipergés ellenállósággal rendelkező hibrid, mérsékelni képes a betakarításkori veszteséget, tervezhetőbbé teszi a betakarítást, ezáltal növeli a termésbiztonságot. Az oldalhajtások becővel hosszan berakottak, a becők vastagok, nagyméretűek. A hibrid erős szárral és vastag gyökérrel rendelkezik, termésstabilitása kiváló.

A gyomirtás ma már az egyik legfontosabb eleme a repce növényvédelmének. A Clearfield-hibridrepcék alkalmazásával lehetőség nyílik a repce sikeres termesztésére olyan területeken is, ahol a repcével azonos családba tartozó gyomnövények vannak jelen, valamint kiküszöbölhető a csapadék bizonytalanságából eredő gyomirtási kockázat. A technológia további előnye, hogy csak a gyomok fejlettségét kell figyelnünk, a repce fejlettségét teljesen figyelmen kívül hagyhatjuk. A HIMALAYA CL a KWS első herbicidtoleráns repcehibridje. Középérésű repce, amely stabilitásával és növénykórtani tulajdonságaival felveszi a portfólió többi tagjával a versenyt. Kiváló kezdeti fejlődési eréllyel, télállósággal, általános állóképességgel, és regenerálódó képességgel rendelkezik.

A KWS növénynemesítő cég jól ismert arról, hogy kiváló minőségű vetőmagokat és bőtermő fajtákat kínál. A növénynemesítés mellett azonban a KWS nagy hangsúlyt fektet a vetőmagtechnológiára és a csávázásra is. Véleményünk szerint csak a nagyüzemi körülmények között csávázott minősített vetőmag biztosítja a megfelelő állománysűrűséget, és az így elérhető magas termésátlagot. A KWS elkötelezett a hagyományos repcenemesítési módszerek iránt, és meghatározó piaci résztvevőként továbbra is segíti a termelőket a minél magasabb eredmények elérésében. A KWS vetőmag-technológiája nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mindig a legkiválóbb hibrideket és a legjobb minőségű vetőmagot biztosíthassa vevőinek!

Dr. Kismányoky András

Agroszerviz menedzser

KWS Magyarország Kft.