Kverneland CL GEOspread műtrágyaszóró – Az első lépés a precíziós gazdálkodás felé

Az alapot a már meglévő CL család adta, mely megkapta a jól bevált GEOspread rendszert. Ennek köszönhetően a kisebb és a közepes gazdaságok számára is elérhető a GEOspread technológia. 2018-tól CL GEOSPREAD kétféle, 1100 és 1300 literes alaptartálymérettel lesz elérhető, így a nagyobbik változat már 2650 literre bővíthető.


1. kép: Kverneland GEOspread műtrágyaszóró

A gép legfeljebb 14 szakaszt képes kezelni, az egyes szakaszok nagysága minimálisan 2 méter. A CL GEOspread maximális szórási szélessége 27/33 méter. A rendszer felépítése megegyezik a TL GEOspread modelleken található mérőrendszerrel – 4 mérőcella és egy referenciaszenzor –, annyi különbséggel, hogy a mérőcellák mérete kisebb (3 t). Az egyedi referenciaszenzor használata az összes negatív hatást (dőlés, ugrálás) kompenzálja, így minden pillanatban pontosan tudjuk mérni a tartályban lévő műtrágya mennyiségét, akár dombos területeken is.

A súlymérőrendszer megfelelő elhelyezése érdekében átalakították a műtrágyaszóró alvázát, miközben a tartály kapacitása maximum 2450 literesre emelkedett. A CentreFlow központi műtrágya-adagoló rendszernek köszönhetően nincs verődés, ütődés és porosodás, ugyanis a műtrágya a centrifugális erő segítségével még a szórólapátok elérése előtt folyamatosan felveszi a tárcsa forgási sebességét. A műtrágya boltozódásának elkerülése érdekében a boltozódásgátló közvetlenül a tárcsák fölött kapott helyet, és a sebessége, mindössze a szórótárcsa sebességének 15%-a.

A különböző igények kielégítésre a géphez opcióban rendelhető minden szükséges tartozék: tartálymagasító, tartályponyva, hidraulikus határszóró, stb.

A GEOspread műtrágyaszóró alapfelszereltségben ISOBUS-os kivitelű így közvetlenül használható ISOBUS-os traktorokon vagy már meglévő IsoMatch Tellus terminálon.

A szórás közbeni precíz ki-/bekapcsolás végrehajtását segíti a GEOpoint (B távolság) érték használata is. A szórás 3D-os képe kúp alakú, melynek méretei változnak a műtrágya fajtájától és a gép beállításától függően. Az optimális nyitás/zárás helyzetének meghatározása érdekében a szántóvégi fordulókban tudnunk kell a géptől mért távolságát. A GEOpoint érték segítségével az IsoMatch GEOcontrol alkalmazás optimalizálni tudja a gép ki-/bekapcsolását a szántóvégi fordulókban, megakadályozva ezzel az alul- vagy felüldozírozást. Gyakorlatban a GEOpoint használata megtakarítást és egyenletes termésminőséget eredményez a fordulókban is.

A gép alkalmas táblatérkép alapján történő és változó dózisú műveletek elvégzésére is (1. kép.).

Kverneland Group Hungária

5008, Szolnok, Karinthy u. 63.

(56) 527-010

Tartalom közti banner a cikk végére
no