fbpx

Közmunkások az agráriumban?!

Írta: Kohout Zoltán - 2019 június 26.

500 térségben, összesen 1400 hektáron segítenék a helyi mezőgazdaságot

Minden korábbinál nagyobb szabású program indul a „vidéki közfoglalkoztatási lehetőségek bővítésére és a helyi mezőgazdasági termelés elősegítésére” – jelentette be nemrég az agrárminiszter. Nagy István szerint 500 helyen összesen 1400 hektár állami föld kerülhet 5 évre ingyenes önkormányzati használatba, ahol állami foglalkoztatásban lévőket alkalmazhatnának.

A fejlesztés gátja is

Az ötlet nem új, de változatlanul népszerű: az Agrárágazatnak az utóbbi években számos olyan kis- és nagygazdaság-vezető nyilatkozott ilyen igényről, aki munkaerőhiánnyal küzdött. Lapunk információ szerint nem ritka, hogy sok gazdaság – bár a finanszírozási háttér megvolna – azért nem vág bele fejlesztési, gépvásárlási, kapacitásbővítési beruházásba, mert nem biztos benne, hogy lesz elegendő munkaerő a növekvő volumen biztosítására.

Aggályok

Más kérdés, hogy a közfoglalkoztatottak szférája nem éppen a tömeges minőségi munkaerő bázisa… Még a Belügyminisztérium tavalyi felmérése is arra utal, hogy a közmunkások nagyjából 15%-a százaléka képes állást szerezni a paci szférában is. Az agrárgazdaság számos szereplője ugyanezt tapasztalja: a munkaerő-kínálat e szegmensében sem a minimális agrárképzettség, sem a munkamorál, de sokszor a mentális és általános egészségügyi állapot sem alkalmas megbízható, tartós munkavégzésre, alkalmazásra.

Más aggályok attól tartanak, hogy ha nem versenyes, piaci alapon áramlik munkaerő az agrárium bizonyos szegmenseibe – elsősorban természetesen a nagy kézimunkaigényű kertészetekbe –, annak ártorzító hatása lehet.

Segítene, kellene

A közfoglalkoztatás – mondta nemrég egy agrárszakember forrásunk – abban lehet az ágazat segítségére, hogy kiegyensúlyozza az egzisztenciális igényeket a napszámos-szezon és a passzív időszakok között. A (megfelelő) munkavállalóknak jogos igénye, hogy kiszámítható, egészéves alkalmazást és fizetést kapjanak, de ezt egy kis- vagy középgazdaság nem feltétlen tudja 12 hónapon át forgalmából biztosítani.

A munkaerőhiány orvoslása immár valóban nem halogatható. Hiába uralkodnak középkori állapotok egyes kelet- és nyugat-európai(!) agrárrégiókban, ma már a kárpátaljai (magyar és ukrán), illetve erdélyi (magyar és román) munkaerő sem lát fantáziát Magyarországon, ahol a versenyképes agrárországoknál sokkal kevesebbet fizetnek napszámban.

 (Felvételeink illusztrációk!)