fbpx

Körbálázót, de milyet?

Írta: - 2017 december 15.

Bár a körbálázó használata több évtizedes múltra tekint vissza hazánkban és az ügyfelek gyakran már többet is elfogyasztottak ezekből a fajta gépekből.

Mielőtt vásárlással megkeresnek meg minket, mégis még mindig sokszor kapunk olyan kérdést, hogy a két alaptípusú bálázó közül -fix vagy változókamrás – melyiket ajánljuk? Melyik a jobb? A válasz nem egyszerű, mindegyik jó választás, ha a megfelelő embernek adjuk el a megfelelő típust. A kérdés összetettebb, meg kell nézni a munkaszervezésünket, milyen terményeket bálázunk, milyen állatoknak, egyáltalán állatoknak bálázunk-e? Csak saját szükségletre bálázunk, vagy bérbe is mennénk, ha igény lenne rá? Ilyenkor az ügyféllel sorra vesszük az egyes bálázó típusok ”előnyeit és hátrányait”.

A változókamrás bálázó vagy változtatható kamrás bálázó a legtöbb esetben hevederes, többfajta bálaátmérőjű elkészítésére alkalmas. A bálaképzés már a bálamag készítésénél megkezdődik, így igény esetén biztos tömör bálát készíthetünk egészen a palástig. Bár mindkét típusra igaz, de a változókamrás bálázóra hatványozottabban, hogy ha nem megfelelő a bálázó előtt a rend, hol a rend jobb oldalán, hol a rend bal oldalán kell haladnia traktor vezetőjének, hogy szép bálák készüljenek, így a hevederes bálázó kezelésének megszokása az első évben türelmet igényel. Bár sokaknak a hevederes bálázókról a Magyarországon gyártott Hesston bálázó és a hozzá szorosan kapcsolódó hevederkapcsozás jut eszébe, manapság a hevedereket a legtöbb esetben vulkanizálják, így végtelenítik és a dupla szövetbetétnek köszönhetően, ha nem történik hevederszakadás, általában 70-80 ezer báláig nem kell hozzájuk nyúlni.

A fixkamrás bálázó rúdláncos-rúdhevederes, görgős vagy a kettő kombinációjával szokott készülni. A fixkamrás bálázó „felhasználó barátibb” abból a szempontból, hogy a traktor vezetője hamarabb megszokja a kezelését a tapasztalatok szerint. A bálaképzés során először a palást szokott elkészülni majd a bálakamra telítődésével később a bálamag. Sok esetben éri kritika a fixkamrás bálázókat, hogy az így készített bálának puha a közepe, egy jó minőségű prémium kategóriás fixkamrás körbálázó a bálamagtól a palástig nagy keménységű bálát csinál, ha ilyenre van szükségünk. /Ebben nagy segítség, ha a bálakamra ajtó biztosítása a hidraulika munkahenger mellett retesszel is ellátott./ Bár az eddigi ismertetésnél úgy tűnhet, hogy csak előnye van a fixkamrás bálázónak, azt meg kell említeni, hogy csak egyfajta – manapság jellemzően csak 125cm – bálaátmérőt lehet készíteni ezzel a típussal. Tehát akkor, ha különböző bálaátmérőjű bálát kell csinálnunk a munkánk során a bálázóval, akkor a változókamrás bálázó a megfelelő megoldás.

SZAKADÁTH-GÉPKER KFT.
4110 Biharkeresztes, Árpád u. 1.
6087 Dunavecse, Munkácsy telep 3. (Fő u. vége, Dunavecse táblánál)