fbpx

KNAUF INSULATION – szakmai hírlevél

Írta: - 2017 szeptember 28.

Tisztelt Partnereink!

Szeptemberi hírlevelünkben a nyáregyházi Napsugár óvoda, az „öko-ovifalu” felújításában játszott szerepünket, a csoportos foglalkoztató teremben végzett akusztikai felújítást szeretnénk bemutatni.

Napsugár óvoda, az „öko-ovifalu”

Az óvoda pedagógiai programjában kiemelt helyet kap a környezettudatosságra nevelés, mellyel szeretnének útmutatást adni gyermekeink számára egy természetet és élővilágot védő életmód kialakítására. Úgy gondolják, már gyermekkorban érdemes elkezdeni a szemlélet megalapozását, hogy természetessé váljon számukra a környezet védelme, szeretete, ezen felül az egészséges életmód, a természet tisztelete, az állatok védelme, a szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékosság és az ivóvíz értéke.

Az óvoda udvarán miniatürizált kis falut építettek, pici házakkal, pici utacskákkal és minden újrahasznosított anyagokból épült, innen ered az „öko-ovifalu“ elnevezés.

Oktatási intézmények rengetegszer találkoznak azzal a problémával, hogy a termek akusztikai tulajdonságai rendkívül rosszak. Ezalatt érhetjük a beszédérthetőséget, a hangtisztasági fokot, valamint az utózengési időt (a visszhangosság mértékét) is, melyek alacsony értékei rendkívül zavaróak lehetnek az épületet használók számára. Az óvodai pedagógus – óvodás között a kommunikációt nagyban nehezíti, hogy a rossz akusztikai körülmények miatt nem értik jól egymás szavát. Ennek ellensúlyozására egyre hangosabban beszélnek, nő a termekben az átlagos hangnyomásszint. Az állandó zaj és koncentrált figyelem 1-2 óra után fáradtságot okoz, ez rossz hatással van a termet használók közérzetére, továbbá csökkenti a munkavégzés hatásfokát.

A Knauf Insulation Kft. felajánlotta a Nyáregyházán lévő ÖKO OVI-nak, hogy a csoportos foglalkoztató termükben az oldalfalakra és a mennyezetre jó minőségű és jó mechanikai tulajdonságú hangelnyelő burkolatot szerel föl, akusztikai tervezés alapján.

Ilyen volt

Ilyen lett

A fent részletezett, súlyos problémák kezelésére a Tektalan 037/2 termékünk alkalmasnak bizonyult.

A 75mm vastagságú kőzetgyapot maggal ellátott fagyapot rendkívül jó hangelnyelési értékekkel rendelkezik, így tökéletes volt erre a felhasználásra. A táblákat műanyag TERMOFIX CF 8/115- ös beütőszeges dübellel rögzítettük a falakon, valamint a mennyezeten. Az élképzéssel készült fagyapot termék fehér színű gyári festést kapott, ami igazán esztétikussá és egyedivé változtatta a foglalkoztató terem hangulatát. A megfelelő mennyiségű hangelnyelő burkolat beépítése után a mérési eredmények azt mutatják, hogy a javítással a terem tökéletesen alkalmas lett a csoportos foglalkozások megtartására.

A cikk az Arató Akusztika Kft. mérési jegyzőkönyvének felhasználásával készült.

KNAUF INSULATION Kft.
2058 Budaörs, Gyár u. 2. Pf. 115.
Ügyfélszolgálat:
Tel.: +36 23 889 844
Fax.: +36 23 889 845
[email protected]
www.knaufinsulation.hu