fbpx

Kitekintő

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 12.

A Neste megújuló dízelüzemanyagát ajánlja a Valtra

Immár 75 országban kínálja erőgépeit a Valtra traktorgyár a Neste „MY Renewable Diesel” újrahasznosított dízelüzemanyagával. Ez az üzemanyag 100%-ban melléktermékekből, hulladékokból készül. Az üvegházhatáshoz a normál gázolajhoz képest 80%-kal kisebb mértékben járul hozzá. A Neste üzemanyaga HVO, vagyis hidrogénezett növényi olaj, nem hagyományos, észterezett biodízel. Jelenleg a finn Porvoo-n kívül Rotterdammban és Szingapúrban gyártják, évi 3 millió tonnánál is nagyobb mennyiségben.

Szaktanácsadók nemzetközi konferenciája Mosonmagyaróváron

350-400 hazai és külföldi szaktanácsadó, vidékfejlesztési és agrárszakember, döntéshozó vesz részt az IALB-EUFRAS találkozón 2018. június 17-21. között. A főként Ausztriából, Németországból, Svájcból érkezők mellett lesznek résztvevők Írországtól egészen a Balkánig. A téma: a vidéket érintő új kihívások és trendek, a helyi tradíciók újbóli felfedezése. A konferencia a Széchenyi István Egyetem 200 éves Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának rendezvénye, az ünnepségsorozat fontos eseménye.

100 éve gyárt traktorokat a John Deere

A kovácsműhelyből egyszerűbb mezőgazdasági munkagépeket gyártó manufakturává fejlődött John Deere 1918-ban szánta el magát arra, hogy belép a traktorpiacra. A Waterloo Gasoline Engine Co. már 2014-től gyártotta a „Préri Óriása” reklámnéven 25 LE-s, kéthengeres, fekvőhengeres motorral ellátott, egy- és kétsebességes traktorait. Ezt a gyárat vásárolta fel a John Deere. Két évig változtatás nélkül gyártották a „Waterloo Boy” típusokat, mígnem átálltak a „D”-modellre, a legsikeresebb korai traktorukra.

Csészekóró – egyszer elvetve 15 évig aratható

Az óriás szilfiumként is ismert – elsőként magyar kutatók által nemesített – energianövény németországi karrierje felívelőben van. A ma már akár szárazjeget is előállító biogáz-telepek bármely más alapanyagával versenyképes, igénytelen növény, ráadásul kiváló méhlegelő! Az „Energiepark Hahnennest” olyan kombinált vetőgépet alakított ki, amivel kukorica alá vetik ki a szilfiumot. Ősszel a kukoricát lesilózzák, utána az akár 2,5 m magasra is megnövő szilfium az úr. Termőterülete Németországban jelenleg 3 ezer hektár.

Rovarburger a REWE-hálózatában

Miután az EU idén januárban élelmiszerként ismerte el a rovarokat is, elsőként a REWE-áruházakban jelentek meg az osnabrücki Bugfoundation startup-vállalkozás mélyfagyasztott rovarburgerei. A szójával és fűszerekkel ízesített töltelék alapanyaga a lisztté őrölt penészevő gyászbogár (Alphitobius diaperinus), amelyet Hollandiában tenyésztenek. Ízhatása kissé a dióra emlékeztet, állaga lédús. Ínyenceknek ajánlható!

A szemétlerakóba 2036-tól a hulladék 10%-a kerülhet

Az újrahasznosítás növelése, az élelmiszerpazarlás és a hulladéklerakás visszaszorítása érdekében az Európai Parlament jogszabálycsomagot fogadott el. Míg Ausztria, Belgium, Dánia, Németország, Hollandia és Svédország lényegében egyáltalán nem küld lerakókba szemetet, addig Ciprus, Horvátország, Görögország, Lettország és Málta a keletkező települési hulladék háromnegyedét lerakókba szállítja. Magyarországon az egy főre vetített évi 379 kg hulladék fele kerül lerakókba.

DEUTZ motorok – kétszámjegyű növekmény

30,4%-kal több – 48458 – motort adtak el 2018 első negyedévében, mint egy évvel korábban (37153 darabot). Rendelésállományuk az előző évhez képest ennél is jobban, 42,6%-kal 574,9 millió euróra növekedett az egy évvel ezelőtti 403,2 millió euróhoz képest. Ez a gazdák rendkívül megélénkült – itthon is tapasztalható – beruházási kedvének köszönhető, aminek a gépgyártók időben elébe kívánnak menni. 2019-től elvárás lesz ugyanis a még tisztább, EU 5 emissziós előírásoknak megfelelő motor beépítése.

Nagy István az agrár- és vidékfejlesztési tárca élén

A Földművelésügyi Minisztérium tevékenysége a vidékfejlesztési feladatokkal bővül. Az új agrár- és vidékfejlesztési miniszter az eddigi miniszterhelyettes, Nagy István. A 2014-2020 közötti, uniós forrásokra épülő magyar Vidékfejlesztési Programot még a Lázár János vezette miniszterelnökség dolgozta ki, amely máig a pályázatok zöméről is döntött. A jelenleg futó, összesen 1300 milliárd forint keretösszegű programban az összes pályázatot meghirdette a miniszterelnökség.

Kellenek a betanított munkások az agráriumban

Minden harmadik agrárcég újabb embereket venne fel az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése szerint. A legkeresettebbek a betanított munkások. Az agrárcégek negyede szeretne képzettség nélküli munkatársat felvenni. Ezt követik a sorban a húsipari szakmunkások, az állatgondozók, a gépkezelők és gépszerelők. Az üres álláshelyek 30 százaléka a 10 fő alatti mikrovállalkozásokhoz köthető, emellett a legtöbb üres álláshely az 50-249 fő közötti üzemekben jelentkezik, ahol üzemenként átlagosan 11 főt keresnek.

Többe kerülhetnek a borok

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borok drágulására számít. A fagy- és aszálykárok a nagy európai bortermelő országokban a mennyiséget és a minőséget is jelentősen visszavetették. A hiány miatt a magyar kivitel mennyisége 12 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 18 százalékkal csökkent. A belföldi termelés költségei a jelentős béremelések és a munkaközvetítők alkalmazása miatt növekednek. Az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott borok februári és márciusi átlagára máris 5-8 százalékkal volt magasabb a januárinál.

Az EU év végétől betiltja 3 neonikotinoid hatóanyag használatát

A neonikotinoid rovarölő szerek, nem az engedélyokiratnak megfelelő használata nagy veszélyt jelentenek a méhek és más beporzó rovarok számára. Az Európai Bizottság többsége megszavazta három ilyen inszekticid használatának betiltását, év végétől tilos lesz ezek használata szabadföldön. Az EFSA egy nem hivatalos és jogilag nem elfogadott méhes útmutató alapján hozta meg a döntését. A gyártók által benyújtott vizsgálatokat, amelyek elfogadott módszer alapján készültek, az EFSA nem vette figyelembe. Négy ország, köztük Magyarország a tilalom ellenszavazott, nyolcan tartózkodtak. A szerek használatához ezentúl eseti engedély szükséges.

Veszélyes idegen a koreai szúnyog

Az importárukkal behurcolt koreai szúnyogok átteleltek Pécsett, és terjedni kezdtek a városban. Szeretnek az ember közelében élni, nem repülnek egy-kétszáz méternél távolabb a házaktól, kifejezetten kedvelik az emberi vért. Komoly betegségeket is terjeszthetnek, köztük a bőr- és szívférgességet. A permetezés ugyan a repülő példányokat elpusztítja, a tömeges utánpótlást biztosító peték, lárvák ellen viszont csak a biológiai védekezés segít. Hazánkban ennek az aránya csupán 2% (Szerbiában például már 60%).

Szerkesztőség