fbpx

Kitekintő – 2017 április

Írta: - 2017 április 11.

Súlycentiméter borjaknak

Súlycentiméter borjaknak

A fiatal szarvasmarhák súlyának rendszeres ellenőrzésénél a mérleget helyettesítheti a top-agrar folyóirat által reklámozott mérőszalag. A mellkas centiméterben mért körmérete – kerülete – ugyanis szoros korrelációban van az állat súlyával. A valójában nem egyszerű regressziós átszámítás eredményét a mérőszalag a centiméteradat mellett mutatja. Ennél egyszerűbben az állat fejlettsége, illetve az első megtermékenyítés időpontja már nem határozható meg. A szalag ára 20 euró.

A jövő John Deere-motorjai

A jövő John Deere-motorjai

A nem is olyan távoli jövőben elvárt, EU V kipufogógáz-tisztasági fokozatú motorokat mutatott be a John Deere. A 2,9, 4,5, 6,8, 9,0 valamint 13,5 liter lökettérfogatú, 36 és 448 kW (48-600 LE) teljesítményű dízelmotorok főként a DPF-részecskeszűrőnek köszönhetik kivételesen jó besorolásukat. Ezt a technológiát a cég PowerTech™ motorjain már az EU IIIB óta következetesen alkalmazzák. Az új erőforrások mérete 39%-kal kisebb, súlyuk pedig akár 57%-kal kevesebb is lehet.

New Holland: túl a 6000. eladott traktoron

New Holland: túl a 6000. eladott traktoron

A B.M. Tiszamenti Kft. alapítója és tulajdonosa, Batár Miklós hat új T8.380 traktorral korszerűsítette gépparkját. Az egybefüggő kétezer hektáron főleg kukoricát, őszi búzát, napraforgót, szójababot termeszt. Állattartással is foglalkozik: mangalicákat és juhokat tart. A „2014. Év Traktora” rangot elnyert erőgépek ünnepélyes átadására a bodrogközi Lácacsékén került sor. ECOBlue™ HI-eSCR Cursor 9 motorjaik a legszigorúbb Tier 4B környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek.

Valtra N: interaktív testreszabás

Valtra N: interaktív testreszabás

Az osztályuknak legnagyobb motorjaival ellátott, hat típusból álló N-sorozat modelljei a vegyes gazdálkodástól a kommunális munkákon át a tejgazdálkodásig bárhol bevethetők. A piac legerősebb és leginkább reakcióképes, egyszerű SCR-felszereltségű, 4-hengeres AGCO Power motorjaik akár 185 LE teljesítményűek és 730 Nm nyomatékúak is lehetnek. Az intelligens motorteljesítmény-vezérlés további 20 LE teljesítményt biztosít a teljesítményleadó tengelyt igénylő, illetve szállítási feladatokhoz.

Trelleborg: 18%-kal nagyobb vonóerő

Trelleborg: 18%-kal nagyobb vonóerő

Párizsban mutatták be az 520/70R38 TM700 ProgressiveTraction™ gumiabroncsot, amely két kapaszkodási pontjának és megnövelt tapadásának köszönhetően 18 százalékkal nagyobb vonóerőt biztosít a hasonló abroncsok átlagához képest. Csökken a hektáronkénti munkaidő, alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás. A vizuális tapasztalatot közvetítő új „V-reality App” alkalmazással a mezőgazdasági abroncs- és kerékmegoldások akcióban figyelhetők meg – úgy, mint még soha.

Tejrekord az EU-ban

Tejrekord az EU-ban

A 2016 évben az EU 28 országában 152 millió tonna tejet szállítottak be a feldolgozókhoz, 0,3 millió tonnával többet, mint 2015-ben. Az év első felében még 3% körüli volt a növekedés, de a második félévben már a meg nem termelt tej minden egyes kilogrammja után 14 eurocent járt az állattartóknak. Ezért az összes tejmennyiség felét adó Németország 0,8%-kal, az Egyesült Királyság 4,5%-kal és Franciaország 2,8%-kal fogta vissza a termelést, miközben a többi ország – leginkább Hollandia 7,2%-kal – növelte. Idén EU-átlagban 0,3% növekedés várható.

Remek reklám – fotózkodjon standunkon!

Remek reklám – fotózkodjon standunkon!

A párizsi SIMA-kiállításon az osztrák PÖTTINGER fotostúdiót rendezett be új IMPRESS 125 F MASTER fixkamrás bálázója előtt. Az itt készített képeket a látogatók haza is vihették. A képen persze a cég neve mellett a sikergép is látható. ISOBUS-felszereltségű körbálázóik változó bálakamrával és bálacsomagolóval is kaphatók. Újdonságuk volt még a NOVACAT A10 hármas tárcsás kasza rendképzővel, ED fogas szársértővel, vagy RCB hengeres szársértővel, illetve az ikersoros AEROSEM DUPLEX SEED kukorica-vetőgép.

Új EGNOS-GPS konstelláció

Nem az Ön GPS-antennája hibásodott meg, csupán a GPS-vevők számára korrekciós jeleket szolgáltató, látszólag egy helyben álló műholdak közül a 136. számút 2017. március 21-től kikapcsolták. Helyette a 123. számú kapcsolódott be az operatív üzembe. Ezt a tavaszi munkák során igencsak bosszantó változást a GPS-vevő újbóli konfigurálásával vagy „Auto” üzemmódba állításával lehet áthidalni. Ennek módjáról az erőgép termináljának kezelési útmutatójából tájékozódhat.

Többet kevesebbért: USA-precizitás

Többet kevesebbért: USA-precizitás

Működik egyáltalán a digitális agrárium? Biztos, hogy a precíziós gazdálkodás hatékony? Van-e értelme az input anyagok kijuttatatását szabályozó Variable Rate technológia alkalmazásának? Paul Fixen, az International Plant Nutrition Institute alelnöke szerint igen! Náluk az elmúlt 35 évben a kukorica hozama 70%-kal növekedett, miközben az egy hektárra kijuttatott nitrogén-hatóanyag mennyisége csupán 5%-kal nőtt. A tápanyag-visszapótlás soha nem volt még hatékonyabb, mint ma.

A gazdák megítélése Európa szerte igen pozitív

A gazdák megítélése Európa szerte igen pozitív

A Groupama biztosító megbízásából az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban végzett körkérdés alapján az Odoxa közvéleménykutató megállapította, hogy az emberek igen nagyra értékelik a mezőgazdaságban dolgozók munkáját. Az öt megkérdezett országban a gazdák teljesítményét 95%-ban ítélték jónak. Arra a kérdésre, hogy melyik ország az „aranyérmes”, a megkérdezettek 26%-a a franciák, 24%-a a németek mellett tört lándzsát.

Békalencse vs szójadara

Békalencse vs szójadara

A horgászokat bosszantó, a Tiszán levonuló, magas fehérjetartalmú békalencse aminosavainak összetétele ideális, pontosan olyan, mint amit a WHO az emberi táplálkozás számára helyesnek tart. A békalencse átlagosan ugyan csak 5% zsírt tartalmaz, ennek összetétele azonban nem is lehetne jobb: nagy arányban fordulnak elő benne többszörösen telítetlen és létfontosságú Omega-3 zsírsavak. A megszárított békalencse tehenekkel is feletethető, és helyettesítheti a szójadarát.

Spanyolországban lesz Európa legnagyobb tehenészete?

Spanyolországban lesz Európa legnagyobb tehenészete?

A COAG gazdaszövetkezet „időzített bombának” nevezte a Zaragozától nyugatra, a Noviercas-i Valle de Odieta-ba tervezett óriási állattartó telepet. Ha a 20.000 tehénnel működő, csupán csak 900 hektár területigényű és 250 dolgozóval ellátható létesítményben olyan járvány törne ki, mint a brucellózis, akkor egyszerre 20.000 marhát kellene leölni – több mint 16 millió euró kártérítés ellenében! A telep 432 kisebb gazdaságot tenne tönkre, és 726 munkahelyet szüntetne meg.