fbpx

Horsch talajművelés, műtrágyázás, jobb hatásfok, nagyobb termés!

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 21.

Az aprómag vetése is ugyanolyan fontos, mint a szemenként elvetett kukorica- vagy napraforgómagé.

Vannak már olyan termelők, akik például a búzát szemenként vetik a Pronto vetőgéppel. A vetéssel egyben történő műtrágyázásról viszont megoszlanak a vélemények. A műtrágyát többféle módon juttathatjuk ki a talajra: hagyományosan: műtrágyaszóróval, és ez után bekeverjük szántóföldi kultivátorral, vagy leszántjuk; a másik lehetőség: a szántóföldi kultivátorral kijuttatatott depóműtrágyázás és egy következő a vetőgéppel történő.

Ha sorba vesszük a műtrágyázási lehetőségeket, akkor azt mondhatjuk, hogy azokon a területeken, ahol a talaj tápanyaggal jól ellátott, és csak visszapótlás történik, akkor elégséges a műtrágyaszóróval történő műtrágyázás.

a viszont a földünkkel valami nincs teljesen rendben, akkor az alapműtrágyázást már érdemes a talajműveléssel – Terranóval vagy Tigerrel – egymenetben elvégezni, koncentráltan kijuttatni a műtrágyát, így elkerülhetjük az esetleges kimosódást vagy lekötődést. A vetőgéppel történő nagy mennyiségű műtrágya-kijuttatás komoly logisztikai feladat, és nem minden esetben szükséges. A vetéssel egymenetben starter jellegű műtrágyamennyiséget érdemes kijuttatni. Erre a Horsch vetőgépeknél kétféle megoldás létezik:

  • a mikrostarter műtrágya: amelyet egy kisebb tartályból a vetőbarázdába juttatunk ki;
  • valamint a nagyszemcsés műtrágya, amelyet a nagy tartályból a vetőbarázdába vagy környékére helyezünk le.

A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a szemenkénti vetőcsoroszlyát is alkalmazhatjuk műtrágya lehelyezésre. Ezenfelül még megkapjuk a magfogó kereket is a csoroszlyával, aminek eredményeként még jobb lesz a vetőmagvak beágyazása.

Az újragondolt műtrágyázási koncepcióval céltudatosabb és nagyobb hatásfokú műtrágyázást tudunk elérni, a beruházás egyik leggyorsabb megtérülése mellett!

Szász Zoltán
+36307430302