fbpx

Hibridkalászos- és hibridrepce-bemutató

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 22.

Az elsősorban kalászos fajták és hibridek vetőmag-forgalmazásáról ismert SAATEN-UNION és a hibridrepcék vetőmag-forgalmazásában élenjáró RAPOOL közös, országos bemutatósorozatot rendezett Tiszavasváriban, Hantoson és Nován.

Hantoson Blum Zoltán ügyvezető kiemelte, a hibridek bevezetésével a hozamok hirtelen megugrottak, és a növekedés évtizedek óta töretlen. Ám nemcsak a teljesítmény javult, hanem a termesztéstechnológia is gyökeresen megváltozott. A két tényező együttes hatására a hibridek alkalmassá váltak a különféle termelői igények kielégítésére a termőhely, a speciális minőségi elvárások, továbbá a herbicid- és a betegségtolerancia tekintetében, akár széles sortávú technológiában is. A hibridrepcék iránti kereslet töretlenül növekszik, részarányuk ma már meghaladja a repce-vetésterület 95 százalékát.

Európában a RAPOOL foglalkozik a leghosszabb ideje repcenemesítéssel, kiterjedt kísérleti és nemesítői hálózatot működtet. A hibridek kiválasztása hazánkban is folyamatos, így 2019 tavaszán három új hibrid állami elismerése történt meg. Beszédes adat, hogy a folyó gazdasági évben fajtaminősítés céljából vizsgált 146 hibridből 34 a RAPOOL portfóliójába tartozik. A cég idén is tartogat újdonságokat: új, nagy hatékonyságú gombaölő szert vezet be a vetőmagkezelésben, és a vetőmag rovarölő szerrel csávázva is elérhető lesz, a precíziós vetéshez pedig kalibrált vetőmagot kínál. Blum Zoltán hozzátette: büszkék rá, hogy kitartó szakmai munkájuk eredményeként a RAPOOL 2017 őszére vezetővé vált a hazai repcevetőmag-piacon, és pozícióját azóta is tartja.


Mindent a repcéről! – a RAPOOL által kiadott szakkönyvre Blum Zoltán ügyvezető hívta fel a figyelmet

Az ügyvezető kiemelte, hogy a SAATEN-UNION az egyetlen nemesítőház Európában, amely négy őszi vetésű kalászos gabonafaj hibridjeit fejleszti: a hibridrozs, hibridbúza és hibridárpa már elérhető, az első tritikáléhibrid pedig közvetlenül a nemzeti regisztrációra történő bejelentés előtt áll. A cég több hibrid-előállítási rendszert alkalmaz, és egyedülálló szakértelmet halmozott fel a hibridkalászosokról. Hogy mi a haszna ebből a termelőnek? Kiváló teljesítményű hibridek, kiemelkedő minőségű vetőmag, bevált technológiai rendszer, amely együttesen biztosítja a több termést és nagyobb biztonságot. A SAATEN-UNION 2018 őszén egyesítette a hibridkalászosokban végzett tevékenységeit, és létrehozta a HySEED márkát. A HySEED-hibridkalászosok legfőbb előnye a fajtákhoz képest a heterózishatás. A SAATEN-UNION rozsvetőmagjait évente mintegy 280 ezer hektáron használják a termelők. A hibridbúzával már a malmi minőség sem elérhetetlen, nem csoda, hogy a hibridek évek óta 10%-ot meghaladó részesedést érnek el a belföldi fémzárolt őszibúza-vetőmag piacán. A SAATEN-UNION 2019-től már két hibridárpát is kínál a hazai termelőknek. A HySEED-hibridkalászosok szigorúan ellenőrzött vetőmag-előállításának köszönhetően a megszokott vetésnormánál jóval kevesebb is elegendő, így a fémzárolt vetőmagot szemszám, a hibridrozsnál egyenesen csíraszám alapján csomagolják. 2019-től pedig kalibrált hibridbúzavetőmag-tételek is elérhetők, szemenkénti vetéshez. A csökkentett vetésnorma azonban nagy precizitást kíván meg a termelőtől is. A hibrideket a fajtáknál korábban kell elvetni, és nem szabad elfeledkezni az őszi növényvédelemről, valamint a tápanyag-utánpótlásról sem. A bemutatóparcellákba elvetett gabonahibrideket Varga Gábor termékfejlesztő mutatta be. Hangsúlyozta a következetes termesztéstechnológia fontosságát, komplex egységként kezelve a talajművelést, a tápanyag-utánpótlást és a növényvédelmet.

Pálffy András, a RAPOOL termékfejlesztője a kipergés-ellenállóság génjével rendelkező, a fómarezisztens és a tarlórépa sárgaságvírusának (TuYV) ellenálló repcehibridekről is szólt. Erre példa a DYNAMIC, amelynek általános stressztűrő képessége is kiemelkedő. A szakember egy izgalmas kísérletsorozatot is bemutatott, vizsgálva a klíma hatását a hibridválasztásra Németországban és Magyarországon. Az eredmények alapján a hazai, szárazabb, szélsőségesebb környezetben robusztusabb, később érő hibridekre van szükség.

N. J.