fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 18.

A 3 x 15 – ös műtrágyák szezonja még nem indult be, a kereslet még lanyha, de az árak között már érezhetőek az eltérések. Ezek minőségtől és gyártótól függően 105 és 118.000 forint között mozognak. Megéri bevizsgálási eredményeket kérni, illetve nagyobb tételek esetén be is vizsgáltatni a 3 x 15 – ös műtrágyákat, mert sokszor akár több százalékos minőségi eltérések is lehetnek a túlzottan olcsó termékek esetében. A piacon hallani lehetett már 3 x 13 – as minőségekről is, ami árban hiába tűnik esetleg olcsóbbnak, a valóságban drágább termék lehet beltartalomra számított érték alapján. A többi NPK műtrágyák után egyelőre még nem indult be az érdeklődés sem, de ez várhatóan változni fog március elején, hiszen mind a kukorica, mind a napraforgó vetésekhez szükség lesz majd a jó NPK-kra.

Műtrágya összetétel 2013. március 2014. január 2014. február
AN Ammónium Nitrát, big-bag 95000 Ft/t 83000 Ft/t 88000 Ft/t
CAN Cálcium Ammónium Nitrát, big-bag 87000 Ft/t 72000 Ft/t 76000 Ft/t
MAP Mono Ammónium Foszfát, big-bag 151500 Ft/t 126000 Ft/t 135000 Ft/t
MOP Kálisó, ömlesztett, big-bag 108500 Ft/t 100000 Ft/t 103000 Ft/t
NPK 3×15 ömlesztett 130000 Ft/t 105000 Ft/t 110000 Ft/t

Az előrejelzéseknek megfelelően februárban már nagyot erősödött a hazai foszfor piac. Ezt egyelőre még sokként élik meg a termelők, kereskedők nagy része, ami miatt a hazai készletek gyakorlatilag a nullához közelítenek. A nemzetközi árak 100 dollárt erősödtek, ami alapján február végére 640 – 650 dolláros áron lehet a MAP/DAP-hoz hozzájutni. Egyelőre nincs jele az árak enyhülésének, így érdemes a beszerzéseket megindítani, mert amennyiben egyszerre szeretne mindenki a granulált MAP-hoz hozzájutni, úgy a rendkívül alacsony készletek ideiglenes hiányt okozhatnak hazánkban, ami megint árnövelő tényező lehet. A foszfor piacon már megszokható volt az utóbbi néhány évben, hogy egyre többen próbálnak betörni a piacra, amit kevesebb, mint egy évtizede gyakorlatilag az oroszok – ukránok uraltak. Azóta kapható már bulgár MAP is és most az előrejelzések szerint a szerb Elixír Csoport is MAP/DAP gyártásra adja majd fejét. Két műtrágyagyárat vásárolt fel egy szerb üzletember, az egyik a Sabac, ahol NPK-kat, illetve kénes nitrogént gyártanak, míg a másik a foszforos múlttal rendelkező Prahovo, ahol eddig SSP-t és TSP-t gyártottak. Ez a gyár kíván áprilistól a MAP és DAP piacon is versenybe szállni, ami a hazai végfelhasználóknak is előnyt jelenthet, miután ez egy alternatív beszerzési forrás lehet számukra.

A kálium árak gyakorlatilag nem változtak, kisebb mozgásuk, erősödésük inkább a gyenge forintnak volt köszönhető, mint valós, nemzetközi áremelkedéseknek.

Gabona:

Február enyhe emelkedést hozott a búza piaci áraiban Európában. A MATIF a hónapban 7 eurót emelkedett (1-es ábra), ami magával hozta a hazai FOB Duna szintek enyhe, euró alapon számított árának emelkedését is. Február második felére 190 eurós szintre kúszott a búza dunai ára, azonban a kereskedelem lelassult.

1-es ábra: A márciusi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

1-es ábra: A márciusi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

A hazai gabonatermelő világnak újfent a politikai élet ad szórakozást és beszédtémát, hiszen a tavalyi, sokak szerint elkapkodott és elhibázott törvényi szabályozásokat módosítani szeretnék az új PTK bevezetésével. Mint ismeretes a most életben lévő szabályozás gyakorlatilag megölte az úgynevezett „forward”, vagy határidős ügyleteket, hiszen a termelők gyakorlatilag egyszerűen vis majort tudtak jelenteni. Így a kereskedőkre hárult minden felelősség és kötelezettség vállalás. A másik szerződéseket bonyolító tényező volt, hogy nem tonnára, hanem a termésmennyiség százalékára lehetett szerződni, ami gyakorlatilag megint csak a tovább értékesítéseket nehezítette, hiszen azok a kereskedők, akik az árut gyártóknak adják tovább nem tudták ezeket a gyártók felé szerződéseikben érvényesíteni, hiszen ők tonnák, azaz valós mennyiségek alapján szerződtek, szerződnek. Most állítólag felülvizsgálják a törvényi szabályozásokat, ami esetleg segítheti majd az új termésű gabonák kötésszámainak növekedését.

2-es ábra: A márciusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

2-es ábra: A márciusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

A hazai kukorica árak szintén enyhe emelkedést mutattak, de csak forint alapon. Mint azt már múltkori számunkban is írtuk nem volt várható euró alapon árnövekedés, inkább stagnálásra számított sok elemző. Ez így is lett. A januári 157-158 eurós FOB dunai árak után február második felében már csupán 154 eurót ért egy tonna kukorica. Azonban a gyenge forintnak köszönhetően az árak mégis emelkedtek. Kelet Magyarországon átlagosan 45 ezer forintot kértek egy tonna tengeriért, míg Nyugat Magyarországon 48 ezret.

Termény (országos átlag) 2013. március 2014. január 2014. február
Búza 65000 Ft/t 54500 Ft/t 57000 Ft/t
Árpa 60000 Ft/t 53000 Ft/t 57000 Ft/t
Kukorica 59000 Ft/t 46000 Ft/t 46500 Ft/t
Napraforgó 140000 Ft/t 92000 Ft/t 99000 Ft/t
Repce 139000 Ft/t 104000 Ft/t 110000 Ft/t

A nemzetközi piacokon, másként érte meg a kukorica áralakulása az elmúlt hónapot. Míg az USÁ-ban előrejelzésünknek megfelelően emelkedett a kukorica vékánkénti ára (2-es ábra), addig Európában stagnált, illetve a hó második felére enyhén gyengült. Az USA áremelkedése a februári USDA jelentésnek is köszönhető volt, amiben közel 4 millió tonnával csökkentették a várható átmenő készlet nagyságát, ami elsősorban az exportnak volt köszönhető. Az alacsonyabb amerikai árak miatt megnőtt a fizikai piacon az amerikai kukoricára a kereslet, míg az aránylag magasabb európai árak miatt ezen áruk exportja csökkent. Kínában továbbra is hatalmas készletekkel számolnak, hiszen amíg 216 millió tonnát használnak fel egy évben, addig közel 71,5 millió tonnás készlettel fognak rendelkezni. Ez több mint 33%-os készlet a felhasználás tükrében. Összehasonlításképpen ez az arány Európában 7,6%, nem mellesleg megemlítve, hogy Európában összesen annyi az éves felhasználás, mint Kínában a zárókészlet nagysága. Kína a múltban kukorica exportőr volt, most gyakorlatilag semmit sem exportál. Zárókészletének nagysága folyamatosan emelkedik, kérdés hogy mikor válik Kína megint exportőrré. Amíg Kína magas készleteket épít kukoricából addig ez Európára korántsem mondható el, hiszen a világ átlaga zárókészlet per felhasználás tükrében 16,7%, de még az USÁ-ban is közel áll ez a szám a 13%-hoz. Ez jól mutatja miben gyenge most az Európai Unió és milyen törékennyé vállhat a kukorica európai ára egy esetleges rossz időjárás következtében.

Takarmány:

Az irányadó Chicago-i Árutőzsdén februárban tulajdonképpen naponta kúszott fel a szójadara ára (3-as ábra).

3-as ábra: A márciusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

3-as ábra: A márciusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

Meddig tud még erősödni a szója komplexum annak ellenére, hogy példának okáért Argentínában jelenleg 30 millió tonnás óbab készlettel számolnak és rekord nagyságú termés elé néznek? Hagyományos, valós piaci adatokat elemző fejjel nehéz elfogadni a magas árakat és alátámasztani ezeket, hiszen a fizikai kínálat-keresleti adatok éppen az ellenkezőjét támasztanák alá, ami szerint évek óta nem látott mértékben nőhet a szójabab zárókészlete, illetve vele együtt a dara készlete is. Az áraknál érdemes a szójabab adatait elemezni inkább, mint csak a daráét, hiszen a sajtolások mennyiségétől is függ a dara mennyisége, de itt az alapanyag a bab. Amennyiben olcsó a bab, akkor az maga után vonzza az olaj, illetve a dara árának csökkenését is. Jelen pillanatban azonban nem ez a helyzet, a bab ára kilőtt februárban és vele együtt a dara ára is. A következő időszakot tekintve nehéz azonban áremelkedésre fogadni, spekulálni, hiszen gyakorlatilag a pénzpiacok tartják magasan az árakat. Azonban 2007 óta megtanulhatta a mezőgazdasági világ, hogy már nem csupán a kínálat-keresleti faktoroktól függ az árak alakulása. Az árupiacra beáramlott tőke nagysága miatt is meghatározó iránymutatást kért és diktál, időnként a gyakorlati fizikai adatokkal ellenben is. Van-e most a fizikai piacon indoka az áremelkedésnek? A válasz nem, egyértelmű nem, hiszen azért ott van az argentin válság kérdése. Hiába van Argentínában nagy készlet, hiába várható nagy termés, ha a termelők nem akarják eladni az árut. Argentínát kifejezetten károsan érintette a feltörekvő piacokon is érezhető valutagyengülés. Nagy lett az infláció is, így a gazdák, termelők egyetlen megmaradt valutája a szójabab. Nem adják el az árut, csak annyit értékesítenek, amire szükségük van. Az aratás még nem indult el Argentínában, így egyelőre aratási nyomás sincsen. A másik árnövelő tényező az erős fizikai kereslet. Ez az, ami miatt a közeli hónapok ára továbbra is magas. Amennyiben megnézzük a szójadara árát márciusi és decemberi lejáratokra, akkor láthatjuk, hogy 100 dollár árkülönbség van a kettő között, azaz decemberre 100 dollárral olcsóbb a szójadara ára. A fizikai piaci nyomáshoz az argentin helyzeten kívül még brazil hátráltató tényező is hozzájárult. A második legnagyobb brazil kikötőt, Rio Grande-t baleset miatt feltehetően 2 hétre lezárják. Ez március elején továbbra sem tud majd a közeli hónapokra enyhülést nyújtani. Aztán március végén jön majd az USA ültetvényeinek vetési jelentése, ami talán segíthet az áremelkedéseket megtörni. Vannak már kereskedők, akik a mostani szójadara helyzetet keresleti lufiként jellemzik, és várják mikor durran ki. Amennyiben ez a március végi jelentés kedvező képet ad majd az USA szójabab vetési adatairól, akkor feltehetően az után következhet be a durranás. Igaz, más kereskedők már egy éve várnak erre a durranásra, úgyhogy továbbra sem érdemes a szójadara vásárlásokat az utolsó napokra hagyni. Továbbra is érdemes 2 hónappal előre gondolkodni és árazni.

A közeli lejáratú szójadara árak 153.000 forint körül mozogtak hazánkban február második felére. Április második fele már enyhülést jelent a maga 145 ezer forintos szintjével. Az inverz piac a magyar árakon is látszik, hiszen májust már 137 ezerért, júniust 134 ezerért, Q3-at 132 ezerért, míg Q4-et 129 ezerért is lehetett kötni.

Takarmány 2013. március 2014. január 2014. február
Szójadara 46%-os, brazil, Gépkocsira rakva dunai kikötőben 138000 Ft/t 139000 Ft/t 150000 Ft/t
Napraforgódara Országos átlag 78500 Ft/t 56500 Ft/t 58500 Ft/t
Repcedara Országos átlag 86000 Ft/t 77000 Ft/t 79000 Ft/t
MCP EUR, leszállítva 515 EUR/t 490 EUR/t 500 EUR/t

A napraforgó és repce dara árak enyhén emelkedtek januárhoz képest, azonban forint alapon érezhetőbb volt minden nemzetközi emelkedés, hiszen a gyenge forint miatt még inkább érezhető volt forint alapon a darák drágulása.

A napraforgó mag ára 330 euró körül mozgott a hó második felére FOB dunai paritásokon, a hazai termésű szójabab ára 132-135 ezer forint körül mozgott, míg a repcedara ára enyhén fiktív volt, hiszen február második felére más kevés ó termésű kereskedésről lehetett hallani, míg az új termésűt még nem kötötték.

Végtermék:

Megadta a Központi Statisztikai Hivatal az állatállomány december végi hazai számadatait. Sokan vártak már ezekre az adatokra, hiszen a sertésprogram miatt is érdekes, hogy sikerült-e előrelépést tenni, illetve az Unió szarvasmarha programjai, támogatásai is sok segítséget nyújtanak a marhatartásban. Ezeken kívül minden faj számadatairól érdemes majd következtetéseket levonni, hogy milyen irányba halad a hazai termelés, mennyire tudunk majd nemzetközi vizeken versenyképesek lenni, illetve mennyire voltunk azok, hiszen a csökkenések esetén egyértelmű visszaesésekről beszélhetünk majd, míg a populációnövekedés bíztató jel lehet. Mely ágazatoknak sikerült akkor pozitív eredményeket megmutatni?

A baromfi ágazaton belül a lúd állomány és a tojótyúk állomány voltak a nyertesek, ahol előbbi létszáma 2013 decemberében meghaladta az 1,6 milliót. Ez igen nagy növekménynek számít az elmúlt egy év során, hiszen 459 ezerrel nőtt a populáció száma, ami 39%-os emelkedést jelent. A tojótyúkok létszáma 467 ezerrel, azaz 4%-kal növekedett 2012 decemberéhez viszonyítva és így elérte a 12,5 milliós nagyságot. Érdemes megjegyezni, hogy egy éven belül még nagyobb volt a változás aránya, hiszen 2013 júniusában 11%-kal, 1,3 millió egyeddel volt kisebb az állomány.

Az ágazat vesztesei a tyúkok, a kacsák és a pulykák voltak. A tyúklétszám 1,5 millióval volt kevesebb 2012. év végéhez képest, így 30 millió alá csökkenve 29 milliós lett a populáció nagysága. Ez a csökkenés 5%-os volt. Százalékos arányban nagyobb volt a veszteség pulykafronton, ahol 2013 decemberére 2,5 millió darabos lett az állomány mérete. Itt közel 11%-os volt a csökkenés, ami 273 ezer darabnak felel meg. A kacsaállomány csökkent ugyan, de nem nagy mértékben. Tulajdonképpen stagnálásnak is lehet mondani, mert mindössze 1,5% alatti volt a zsugorodás mértéke. 64.000 darab kacsával élt kevesebb 2013 decemberében, mint egy évvel korábban a 4,4 milliós állományban.

A nyertesek közé sorolhatóak még a juhágazat és a szarvasmarha ágazat, míg a sertés ágazat továbbra is a gyengülés jeleit mutatja.

Végtermék 2013. március 2014. január
Csirke Vágóbaromfi havi termelői ár 300 Ft/kg 278 Ft/kg
Pulyka Vágóbaromfi havi termelői ár 389 Ft/kg 404 Ft/kg
Kacsa Vágóbaromfi havi termelői ár 389 Ft/kg n/a
Sertés Termelői ár hasított meleghúsban 488 Ft/kg 464 Ft/kg
Bárány Az élőbárány termelői ára 812 Ft/kg 756 Ft/kg
Szarvasmarha Vágótehén ára hasított meleghúsban 672 Ft/kg 542 Ft/kg
Vágóüsző ára hasított meleghúsban 694 Ft/kg 550 Ft/kg
Fiatal bika ára hasított meleghúsban 752 Ft/kg 729 Ft/kg
Tej Nyerstej havi termelői átlagára 92,41 Ft/l 107,7 Ft/l
Tojás 22,02 Ft/db 20,7Ft/db

A juh populáció nemcsak egyedszámban, de ami fontosabb anyajuhok tekintetében is növekedett az egy évvel korábban mért hivatalos adatokhoz képest. A változás mértéke közel 3%-kos növekményt mutat az anyajuhok esetében, és több mint 4%-os emelkedést a teljes juh állomány tekintetében. Számszerűen az anyajuhok száma 24 ezerrel 889 ezerre nőtt, míg a teljes darabszám 52 ezerrel 1,2 millióra.

A szarvasmarhák esetében a tehénállomány nem változott, továbbra is 340 ezres a létszám. A teljes populáció nagysága azonban emelkedett 2012 decembere óta. Akkor 760.000 darabot számolt az állomány, ami szám 2013 decemberére 12.000-rel nőtt és elérte a 772.000-et. Százalékos arányban sajnos ez nem kimagasló szám, hiszen 1,5%-ról beszélünk, de szarvasmarhák esetében ez bíztató adat.

A sertéslétszám, mint az ismeretes, 10 évvel ezelőtt 5 milliós volt, de 2012 júniusa óta 3 millió alá csökkent. Sajnos most sem lehet arról írni, hogy 2012 decemberéhez képest 2013 decemberére nőtt volna az állomány, éppen ellenkezőleg tovább csökkent és elérte a 2,935 milliós egyedszámot. Ez 54 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban, ami közel 2%-os csökkenést jelent.

Sikerült az EU-val megállapodni az állatjóléti támogatások terén, így továbbra is lehet majd a baromfitermelőknek erre pályázni. Az EU még 2007-ben hagyta jóvá, hogy hazánk 2013. december 31-ig támogassa a gazdákat, baromfitermelőket. Azonban most sikerült ezt a lejárati dátumot meghosszabbítani. Az egyezség alapján azonban változtatni kell a követelmények hazai szabályozásán, úgyhogy érdemes utánajárni a részleteknek. A keret összegét egyébként 8 milliárd forintra emelték. Szintén megemelték a sertés állatjóléti támogatásokra szánt keretösszeget is. Ennek 2014-es értéke 8,5 milliárd forint lett. Az EU-val történt tárgyalás során az Unió engedélyezte, hogy a támogatásokat 2018. december végéig fenntarthassa Magyarország.

Valuta:

Hazai fizetőeszközünk gyengén zárta a január hónapot és ezzel az „erővel” futott neki a februárnak is. A hó során 305 és 315 forint között mozgott az euró értéke. Egyelőre a hó vége felé (a cikk leadásának időpontjáig) újfent stabilizálódni látszik 308 forint környékén, de innen igen könnyen ki tudja majd mozdítani bármilyen rossz hír is a negatív irányba. Egyelőre törékenyebb, sebezhetőbb a forint, azaz a pozitív hírek kevésbé erősítenek rajta, mint a negatívak rontanak. Nem tett jót a forintnak a jegybank újabb kamatvágása sem, amivel azt az üzenetet sugározta, hogy nem számít az árfolyam, mi akkor is ütemezetten csökkentjük az alapkamat szintjét. Volt azért a sorok között még egy üzenete ennek a lépésnek, méghozzá az, hogy ne is próbálják a pénzügyi befektetők alapkamat növelésére kényszeríteni a Nemzeti Bankok, mert most, ellentétben az elmúlt évekkel, nem fog kapkodni a Monetáris Tanács. Valószínűleg ebből a szempontból ez jó lépés volt, nem lett volna szabad emelni semmiképpen és rákényszeríteni magát a jegybanknak egy ilyen szituációra, de a vágás mértékét esetleg csökkenthették volna. Mindenesetre így, egy újabb 15 bázispontos kamatvágás után február 19-től az irányadó jegybanki alapkamat mértéke 2,7%. A következő kamatmeghatározó ülés március 25-én lesz. A piac kíváncsian várja majd a döntést, hiszen Varga Mihály miniszter kiszámíthatóságot kért és burkoltan lassítást a vágások mértékét illetően. Az is elképzelhető, hogy abbamarad egy időre, a forint stabilitása érdekében a kamat csökkentése, bár ebben az esetben a piac akár gyengeség jeleként is felfoghatná a változást, ami nem szerencsés. Valószínűbb, hogy a továbbiakban 10 bázispontos vágások következhetnek, ami tartaná a kiszámíthatóság és a következetesség üzenetét. A kérdés az, hogy meddig lehet majd elmenni az idei, 2014-es évben. Amennyiben 0,1%-os csökkentést is lép meg a jegybank havonta, akkor is hamar, április 30-tól már 2,5%-os szinten állna az irányadó ráta mértéke. Meddig tud onnan még csökkenni a szint? Meddig engedi majd a forint értéke, gyengesége? A gyenge forint ugyan segíti az exportot, de vannak a költségvetésre negatív kihatásai is, hiszen abban 300 forint alatti értékkel számoltak. Ne feledjük, hogy az ország valutában történt eladósodottságának mértéke is nő a gyenge hazai fizetőeszköz esetében.

Valuta 2013. március 2014. január
EUR/HUF 303,11 302,37
USD/HUF 233,91 221,96

A dollár januárt erősödéssel zárta, de onnantól fogva gyakorlatilag végig gyengült az euró ellenében. A hó második felére újból az 1,37-es szint felé esett. Sajnos a forint gyengülése miatt nem sokat lehetett ebből hazánkban érezni, de így is 5 forint erősödés kimutatható volt egy dollárra számolva február hónapban.

Miután a feltörekvő piaci helyzet kedvezőtlen és a nyomás a hazai fizetőeszközre nem csökkent, így továbbra sem éri meg árfolyamkockázatnak kitenni a szerződéseket, azaz kockáztatni a nyereséget, az árrés mértékét. Továbbra is érdemes fedezeti ügyleteket kötni, illetve forintosítani a beszerzéseket.