fbpx

Gabonakutató: repcében otthon vagyunk

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 05.

A repce jelentős területi növekedésen ment keresztül hazánkban, a 2000-es évek elejének 100 ezer hektáros nagyságrendjéről ma már 300 ezer hektár feletti a vetésterülete. A termelők körében elfogadott tény, hogy a repce befektetésigényes kultúra. Ezt a tényt feledteti azonban, hogy a repce egy hektárra vetítve a legnagyobb profitot termeli, ismerve a mai termésátlagokat, és a piaci felvásárlási árakat. Mellette szól az is, hogy jól beleilleszthető a hazai gabonatúlsúlyos vetésforgóba, hiszen kiváló elővetemény is.

A repce termesztése az egyik legösszetettebb, és legnagyobb szakértelmet igénylő feladat. Termesztésének eredmé­nyességét a genetikai tulajdonságok nagyban befolyásolják. A sikeres repce termesztés ma már csak a kiváló genetikai alapok használatával valósítható meg. A vetésterület alakulását évről évre a piaci viszonyok és egyre inkább az időjárás alakulása határozza meg. Az elmúlt években egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőségek az időjárásban. A termelők a plasztikus, bőtermő és jó betegség ellenálló képességgel rendelkező hibrideket keresik.

Nemesítési célunk a kiváló fagytűrés mellett nagy termőképességű, a betegségeknek ellenálló, élelmezési és ipari felhasználásra is alkalmas kiváló beltartalmi mutatókkal rendelkező hibridek és vonalak nemesítése.

A Gabonakutató két hibridrepcéje, a GK Csenge és GK Réka kiváló választás az intenzív technológiát alkalmazó gazdaságoknak.

A GK Csenge kimagasló termőképessége nagy termésstabilitással párosul eltérő évjáratokban is. A tőszám flexibilitása tág határok között mozog, ezért a kompenzáló képessége kiemelkedő. Mint minden Gabonakutató által nemesített repcére, a GK Csengére is az átlag feletti télállóság és betegség –ellenállóság jellemző.

1. ábra. A GK Csenge hibridrepce terméseredményei üzemi kísérletekben, 2018. (t/ha)

A GK Réka erőteljes kezdeti fejlődése miatt a kései vetést is jól tolerálja. A megfelelő tápanyagellátásra jelentős terméstöbblettel reagál, de a kevésbé intenzív körülményekhez is jól alkalmazkodik. A fontosabb repcebetegségekkel szemben, mint a fóma és a szklerotínia kevésbé fogékony.

Nemesítésünk versenyképességét jelzi, hogy egészen eltérő klimatikus és technológiai fejlettségű területeken is megállják helyüket genetikáink. Határainkon túl is sikeresen termesztik a Gabonakutató repce hibridjeit.

Jó télállóságuk és alkalmazkodóképességük miatt a gyengébb területeken is sikerrel termeszthetők. Hibridjeink termőképessége üzemi körülmények között is meghaladhatja az 5 tonnát hektáronként.

2. ábra. A GK Réka hibridrepce terméseredményei üzemi kísérletekben (t/ha)

A fajtarepcét használó termelők körében töretlen népszerűségnek örvend a GK Gabriella. A középérésű csoport elején érő, kiváló télállóságú repce. Regenerálódó- és átlag feletti alkalmazkodóképességének köszönhetően évről évre bizonyítja versenyképességét. Rendkívül erős gyökérzete, kiváló kompenzáló-képessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül. Alacsony glükozinolát-tartalma mind élelmiszeripari, mind energetikai felhasználásra alkalmassá teszi. Fehérjetartalma éréscsoportjában a legmagasabb. Termőképessége 3,5-4,5 tonna/hektár.

Péterfy Csaba