Fokozatmentes váltó, fokozott hatékonyság

A Lamborghini Spire F/S/V VRT a kertészeti traktorok piacán több, eddig nem látott felszereltséget és fejlesztést is tartalmaz.

VRT (variable ratio transmission) fokozatmentes váltó

A keskeny nyomtávú szegmensben ritkaságnak számít a fokozatmentes váltó, pedig pont a gyümölcsös- és szőlősgazdaságok használhatják ki legjobban az általa nyújtott lehetőségeket. A VRTváltó lehetővé teszi, hogy mindig a felhasználási körülményeknek legmegfelelőbb menetsebesség, illetve motorterhelés jöhessen létre.

Nem szabad már megelégedni a legjobb fogyasztással, amit – legyünk őszinték – elvileg 540 ECO TLT fordulattal szerelt traktorok képesek biztosítani. A munka gyorsasága, hatékonysága az, ami igazán jelentős előnyökhöz juttatja a gazdát. Mivel a fokozatmentes váltónál nincs a gép kezelőjére kényszerítve egy állandó haladási sebesség, ezért mindig az elérhető maximumot célozhatjuk meg vele. Így a területteljesítményünk jelentősen növekedhet, ami szintén a legoptimálisabb üzemanyag-fogyasztást és a leghatékonyabb munkavégzést szolgálja.

Az egyszerű kezelhetősége mellett meg kell jegyezni, hogy mindig több választási lehetőséget biztosít a felhasználónak. Például az automata/TLT/manuális üzemmódok használata. A másik, hogy a kezelő meghatározhatja a „Power-Eco” potméter segítségével, hogy a traktor milyen motorfordulati tartományban dolgozzon. Ezzel gyakorlatilag a motorteljesítmény-görbéből kiválaszthatjuk azt a részt, amely a munkánknak a legkiválóbb teljesítményt és fogyasztást eredményezi.

Komfort

Mindenki tudja, hogy milyen kellemetlen a lábink közé venni a traktor váltóját. A síkpadlós fülkeváltozat sokak vágyálma, ami ennél a típusnál adott. Érzetben valójában egy sokkal tágasabb fülkét kapunk. Az eddig szokványos kezelőszerv elhelyezéssel ellentétben, a traktor hasonlót kapott, mint a nagy traktorok joystick-es multi kartámasza. Ezen a kartámaszon könyökölve minden fontos kezelés közben használatos funkció elérhető.

Előre, hátra, elindul, megáll, hátra, megáll, elindul, előre...

A gyümölcsösökben használt speciális gépek sok esetben igénylik a sűrű megállásokat, illetve a folyamatos irányváltásokat. Az elektrohidraulikus irányváltó tökéletesen kezeli ezt az igényt. Technikailag egy előremeneti és egy hátrameneti többtárcsás, olajfürdős, több lamellás kuplungszerkezetet tartalmaz. Fontos: külön előrementi és külön hátramenti kuplung! Terhelés közbeni irányváltásnál fokozatosan engedi el az egyik kuplungot, és kapcsolja a másik kuplungsort, így létre jön egy rántás nélküli irányváltás a motorfordulat változtatása nélkül.

Fokozzuk a komfortot és a menetstabilitást

Az Activ Drive és DTC az elsőhídrugózás, a menetstabilizáció és a nyomatékszabályzás optimalizálását szolgálja. A trapézkaros első kerékfelfüggesztés előnyei: nagyobb kormányzási szög, ezáltal jobb fordulékonyság.

A rugóztatott első kerekek miatt nagyobb biztonság, komfortosabb közlekedés és munka jöhet létre. A DTC-rendszer (a differenciálmű nyomatékának szabályzása) elektronikus kuplungja kiszűri az oldalanként eltérő kerékcsúszást, aminek következtében a differenciálművet képes részlegesen a kerékcsúszás függvényében zárni. Alapfelszereltségben természetes a jól bevált, egyenes elsőhidas, 100%-os differenciálzárral rendelkezik a traktor.

Létezik az elég hidraulikus teljesítmény

A gyümölcsösökben és szőlősökben sosem elég a hidraulikus csatlakozók száma és az átfolyás mennyisége. Különösen igaz ez a speciális célmunkaeszközöket használó gazdákra. A Spire F/S/V VRT traktorok rendelhetőek 100 l/min loadsensing hidraulikaszivattyúval és akár 5 pár hátsó, 4 pár első, elektronikusan vezérelt hidraulikacsatlakozóval. Minden csatlakozónál programozható az átfolyás mennyisége és működési ideje. A csatlakozók mindegyike képes a szivattyú maximális teljesítményét átereszteni, tehát akár 100 l/min-t is.

Összegezve a fentebbi újításokat, a Lamborghini magasra tette a mércét minden tekintetben: komfort, használhatóság, hatékonyság, üzemanyag takarékosság.

Az AgrárgépShow 2019 kiállításon megtekinthető lesz ez a gép is.

6000 Kecskemét, Belsőnyír 150.

+36-76/484-378; info@auditker.hu

Tartalom közti banner a cikk végére
no