fbpx

Fokhagymatermesztési gépsor fejlesztés az Alfa-Gép Kft-től

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 16.

Az Alfa-Gép Kft. a kertészeti gépek specialistája immáron 20 éve. Ezt a kínálatot 2011-ben a fokhagymatermesztésre kifejlesztett gépsorral bővítette. A magyar piacon már azóta bizonyított gépek a spanyol JJBroch gépgyár termékei, amely több mint 40 országban van jelen kínálatával, a 1954-ben alapított vállalkozás tapasztalatával.

fokhagymatermesztés

A bemutatásra kerülő JJBroch pneumatikus vetőgép igazi előnyét az jelenti, hogy nagy teljesítményre tervezett, precíz ültetés mellett.

A fokhagyma gerezdek nagyobbak és nehezebbek, mint más vetőmagok, pontos levegőrendszerrel és mechanikus elosztással működő vetőgépet igényel az ültetésük, így a spanyol JJBroch által kínált pneumatikus vetőgép ezt a legjobb kombinációt kínálja, akár 3-5 km/óra sebességnél is. A sorok száma 3, 4, 5, 6, 7, 8. A gép óránkénti teljesítménye a sorok számától függően 2,5 ha-6,5 ha (8 óra alatt).

fokhagymatermesztés

Erős vázszerkezet, az igényes munkavégzést támogatja. Magasságban állítható csoroszlya, amely lehetővé teszi a fokhagymagerezdek földbe juttatását minimális talajátmozgatással, ezáltal biztosítja a vetőmag csírázási folyamatának megkezdését. Az ültetési mélység kontroll,  a hátsó kerekek és az állítható csoroszlya paralelogrammával történő összekapcsolása és a meghajtó kerekek állíthatósága lehetővé teszi a nagyon pontos vetési mélységet néhány mm-től 15 cm-ig. A magtartály vibrációja hidraulikusan állítható, amellyel a gerezdek felvétele könnyebb és így azok egyszerűen jutnak a meghajtó tárcsákhoz, a gerezdméretnek megfelelően állítható tárcsákhoz történő kijuttatás a tartályból. A különböző méretű gerezdekhez különböző lyukátmérőjű tárcsák állnak rendelkezésre, amelyek cseréje minden segédeszköz nélkül elvégezhető.

A factfish.com adatai szerint 2016-ban Magyarországon a közel 1000 ha-ról takarítottak be fokhagymát. A spanyol gépgyártó vállalat innovatív fokhagymatermesztési és feldolgozási műveletekre kifejlesztett gépeivel, így roppantókkal, osztályozókkal, mechanikus és pneumatikus vetőgépekkel, kévézős és szárvágós betakarítókkal, hámozókkal biztosítja a minőségi munkavégzést, hatékony termelést.

fokhagymatermesztés

A budapesti Agrárgépshow-AgroMashexpo kiállításon is megtekintheti a JJBroch pneumatikus vetőgépet, több fokhagymatermesztési gép mellett is.