fbpx

Egységes uniós jogi szabályozás kell az élelmiszerek kettős minősége ellen!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 04.

Az Európai Bizottság tavaly kezdte el az uniós tagállamokban ugyanazon gyártó, ugyanazon termékeinek az összehasonlító vizsgálatát. Első körben 64 terméket ellenőriztek, amelyeket Belgiumból, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából, illetve Magyarországról szereztek be.

élelmiszer

A vizsgálatok 20 terméknél találtak egyértelmű különbséget ugyanazon gyártó ugyanazon terméke között. Nem legenda az élelmiszerek kettős minősége, idézte fel Zsigó Róbert az illetékes uniós biztosnak a vizsgálatok eredményeiről alkotott véleményét. A 64 termék ellenőrzését követően 2018 decemberében az Európai Bizottság Kutatóközpontja már 19 uniós tagországból származó, 100 féle termékre terjesztette ki további vizsgálatait.

Amíg nem tisztázódik az ügy és nem lesz megnyugtató uniós szintű rendezés, addig az Agrárminisztérium mindenkinek azt javasolja, hogy a Magyarországon termelt alapanyagokból, Magyarországon feldolgozott terméket válassza vásárláskor, adta hírül az MTI.