fbpx

Duplán jó duó

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 20.

Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agromag Kft. olyan szerencsés helyzetben van, hogy a termékpalettáján szerepel két ilyen fajta is. A hitelesség kedvéért egy olyan kísérletsorozat eredményeinek segítségével fogom bemutatni ezt, amely mindenki számára elérhető.

A GOSZ-VSZT országos őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet immáron 11. alkalommal fogja a termelőket segíteni a választásban. A szervezők a kísérletben szereplő fajtaösszetételt évről-évre frissítik, ennek köszönhetően az elmúlt 10 év alatt 129 fajta vett részt a megmérettetésben. A mi, pozitív tulajdonságkapcsolattal rendelkező fajtáink közül a Babona 7, a Weronka 3 alkalommal szerepelt ebben a sorozatban.

A Babona 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban első lett a búzafajták között, csak egy gyenge beltartalmú hibridbúza termett többet nála. 2014-ben az egyike volt annak a két fajtának, amely 8 tonnánál nagyobb termésátlag mellett 30% feletti sikért produkált. 2015-ben csak a Babona és a Weronka volt arra képes, hogy a 9 t/ha termésátlagot elérje és mellette átlépje a 30%-os sikértartalmat, ezáltal a két kiválóságunk lett a legjobb minőségű, kiemelkedő hozamot elérő fajta. 2017-ben a Weronka 35% sikértartalmat elérő fajták között 7,36 t/ha eredménnyel a legnagyobb termésátlagot produkálta. Az elmúlt három év átlagában csak a Babona és a Weronka tudta azt a kivételes eredményt nyújtani, hogy termésben és minőségben is a megfigyelt időszakban résztvevő fajták átlagán felül teljesítsen (1. ábra).


1. ábra: 2015 és 2017 között a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletben szereplő fajták termésátlaga és sikértartalma

(forrás: GOSZ-VSZT, szerk.: szerző)

2015 és 2017 között 21 fajta vett részt mindhárom évben a kísérletben. A 1. grafikon I. szegmensében található a 9 nagy termőképességű fajta, amelynél az átlagon felüli termésátlag mellé átlagon aluli sikértartalom társul. A II. részben látható az a két fajta, amely pozitív tulajdonságkapcsolattal rendelkezik, azaz átlagon felüli termésátlag mellé átlagon felüli sikértartalom is társul. A III. szegmensben mindkét paraméterben átlagon alul teljesítő fajta látható. A IV. részben található a 9 minőségi búzafajta, amely átlagon felüli sikértartalommal és átlagon aluli termésátlaggal rendelkezik.

Ha Ön is jó adottságok között gazdálkodik, mindenféleképpen próbálja ki mindkét kiválóságunkat, de legalább az egyiket a kettő közül! Nem fog csalódni ebben a két remek genetikai háttérrel rendelkező fajtában. Vesse el akár a Babonát, akár a Weronkát, adja hozzá szakértelme legjavát és büszkélkedjen el a kiemelkedő termés mellé társult remek minőséggel! Sikeres búzatermesztést kíván az Agromag Kft.

  Farkas-Csamangó Tamás

  30/471-9874

  http://www.agromag.hu