fbpx

Az Év Agrárembere – Jövő agrárszakembere kategória

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 11.

Az Év Agrárembere – 2018 jelöltjei Jövő agrárszakembere kategóriában:

Hernádi Noémi

Jövő agrárszakembere kategória

Régi gazdálkodó család megszakadt hagyományait elevenítette újra Hernádi Noémi, amikor agrárpályát választott. Jeles minősítésű állattenyésztő mérnök diplomát szerzett, majd takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki mesterszakon folytatta tanulmányait.

Egy nagyüzemi tejelő szarvasmarhatelep tenyésztési ágazatvezetőjeként kezdett dolgozni, s jelenleg a Körös-Maros Biofarm Kft. állattenyésztési és takarmányozási kutatásvezetője. Fő kutatási projektje egy olyan funkcionális élelmiszer létrehozása bio takarmányozási eszközökkel, ami megnövelt antioxidáns tartalmával segítséget nyújthat a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Emellett számos vizsgálatot folytat a borjúkori megbetegedések megelőzésével kapcsolatban is. Az eredményeit sok fórumon és szaklapban publikálja. Ellátja a telep szaktanácsadói feladatait is, illetve több hallgató gyakornoki munkáját, szakdolgozatát, valamint TDK műhelyi témáját vezeti.

A mezőgazdasági életformát több fórumon és rendezvényen is népszerűsíti. Kisgyermekeknek tart rendhagyó természetismereti órákat, ahol a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, az állattenyésztést, ezzel együtt az egészséges táplálkozást is bemutatja.

Jövő agrárszakembere kategória

Karám-hírek néven működtet egy közösségi oldalt, amivel betekintést kíván nyújtani a munkájába, valamint közvetíti a legfrissebb ágazati híreket és válaszol a gazdálkodók kérdéseire.

Dr. Balla Zoltán

Jövő agrárszakembere kategória

Gyermekkora óta a mezőgazdaság tölti ki Dr. Balla Zoltán fejlesztőmérnök mindennapjait, akinek már középiskolai és egyetemi évei alatt is fontos volt a fenntartható mezőgazdaságban való aktív részvétel.

2011-ben agrármérnök diplomát, majd doktori fokozatot szerzett, s jelenleg a Marton Genetics-Bázismag Kft-nél dolgozik. Munkája során elsődleges célja a Martonvásáron nemesített hibridek és fajták magyarországi köztermesztésben való népszerűsítése és elterjesztése. Rendkívül fontos számára a több mint 60 éves múlttal rendelkező martonvásári mezőgazdasági kutatások elősegítése és a hazai agrárium fejlesztése. Az agrártudományok területén kiemelkedő tanulmányi és kutatómunkát végzett. Több hazai és nemzetközi tudományos konferencián tartott magyar, illetve angol nyelvű előadásaival kimagasló eredményeket ért el.

Szabadidejében segíti a termelőket szaktanácsaival, s az alternatív növénytermesztési megoldásokra tett javaslataival, mint a földimogyoró termesztési lehetősége a Homokhátsági területeken. Kiemelt figyelmet fordít a Homokháton növénytermesztéssel foglalkozó gazdák munkájának segítésére, hiszen e tájegység vízgazdálkodási problémái, a klimatikus és időjárási viszonyai, a homoktalajok termőképessége az itt gazdálkodók lehetőségeit behatárolja.

Jövő agrárszakembere kategória

Rendszeresen jelennek meg publikációi, amik a szakmai tartalom mellett naprakész ismeretekkel hivatottak segíteni az olvasókat a növénytermesztés területén.

Oláh Richárd

Jövő agrárszakembere kategória

Oláh Richárd a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán kertészmérnöki, majd jeles minősítésű növényorvosi oklevelet szerzett. Az Országos TDK Konferencia Agrártudományi Szekció Növényvédelmi tagozatában második helyezést ért el, s 2014-ben köztársasági ösztöndíjat nyert.

Richárd ezt követően 3 évig a SZIE Kertészettudományi Karának doktorandusza, jelenleg védés előtt áll. Mindeközben talajtani szakmérnöki diplomát is szerzett. Kutatásai középpontjában a gyümölcstermesztés és az idegenhonos, inváziós rovarfajok állnak.

Jelenleg is aktívan részt vesz a SZIE Kertészettudományi Karának oktatási feladataiban, hiszen 2018-tól a Gyümölcstermő Növények Tanszékén dolgozik tanszéki mérnökként.

Jövő agrárszakembere kategória

Az idei évben saját céget alapított, s mezőgazdasági input anyagokat forgalmazó cégek megbízásából kísérleteket állít be szántóföldi és kertészeti kultúrákban. Értékelési munkájának elsődleges célja a termékek és technológiák fejlesztése, valamint bevezetése. Munkája az okszerű inputanyagok és növényvédő szer felhasználáson alapuló jövedelmező gazdálkodás megvalósításában játszik fontos szerepet. Az egyetemi évei alatt megszerzett tudását és szemléletét igyekszik mások számára is átadni, a fiatal pályakezdő gazdálkodókat gyakorlati tanácsokkal segíti. Fontosnak tartja a tanulni és fejlődni vágyó fiatalok segítését, ezért cége a Szent István Egyetemmel megállapodva szakmai gyakorlati helyként is működik.

Itt adhatja le szavazatát: www.azevagrarembere.hu