fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Kertészet Dobay Imre

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 14.

1943-ban egy kertészdinasztia harmadik generációjának tagjaként született Dobay Imre. Átélte a szakma örömökkel és fájdalmakkal teli hétköznapjait is az elmúlt 76 évben, mint nagypapája országos hírű kertészetének államosítását, az örökös újrakezdést, vállalkozóként pedig a folyamatos változást.

Kertészmérnöki diplomáját 1966-ban a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán vette át. 1972-től 4 éven át „disszidensként” korszerű szakmai tapasztalatokat, valamint nyelvtudást is szerzett. Hazatérve önálló vállalkozást indított, ahol azóta muskátli és balkonnövények szaporítóanyagát állítják elő több száz magyar és külföldi kertészet számára.

Az összes Hortus Hungaricus kiállításon részt vettek, s valamennyin díjazásban is részesült kertészetük. Dobay Imre munkásságát 2000-ben az „Év Dísznövény Kertésze” díjjal ismerték el, 2014-ben pedig a Hortus Hungaricus nagydíját vehette át.

Fontosnak tarja, hogy tapasztalatait megossza az új kertészgenerációval. Évente fogadnak hallgatókat a környező oktatási intézményekből, s szaporítóanyaggal szponzorálja a Kertészeti Egyetemet és a Virágos Szegedért pályázatot. Évente szakmai rendezvényt is tartanak partnereink részére.

A Dobay Kertészet 105 éve folyamatosan működik, és fia, András is folytatja a vállalkozást. Őszinte meggyőződése, hogy a generációkon átívelő tudás és értékrend jelenti legfőbb tőkéjüket. Társadalmi szerepvállalásként mindvégig vállalta, sikerre vitte, és kommunikálta e meggyőződését.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT