fbpx

Az Év Agrárembere 2018-ban, Ledó Ferenc

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 04.

Nagyszabású gálával zárult a 2018-as Az Év Agrárembere kitüntető díj 2019. február 2-án Egerben, ahol a szakmai zsűri a Kertészet kategóriában jelölt Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét választotta Az Év Agráremberének.

Az Év Agrárembere

A díj

Az Év Agrárembere kitüntető díjat 2014-ben alapította Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens üzlettársaival azzal a szándékkal, hogy felhívja a figyelmet azon mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, akiknek jelentős a társadalmi szerepvállalásuk, ezáltal sokat tesznek a közjóért. 2018-ban a szervezők 10 kategóriában keresték Az Év Agráremberét: Agrárinnováció, Agrárgépészet, Állattenyésztés, Feldolgozó-élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás, Fiatal gazda, Jövő agrárszakembere, Kertészet, Növényvédelem, Növénytermesztés.

A nyertes

Ledó Ferenc növényorvosként végzett, majd első munkahelyén, a Szentesi Árpád-Agrár Zrt-nél dolgozott 2008-ig igazgató-helyettesként. Megalakulásától a Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke, 2009-től elnök-ügyvezetője. A szövetkezet az elnöksége alatt az ország legnagyobb TÉSZ-évé vált évi 9 milliárd forintos zöldségárbevétellel. A legnagyobb beszállítói a hazai kiskereskedelmi láncoknak paprika és paradicsom tekintetében. A szövetkezet számos díjban részesült az elmúlt 16 évben.

Ledó Ferencet 2013-ban az év növényorvosának választották Csongrád megyében az integrált biológiai növényvédelem elterjesztésért. A FruitVeB elnöke, tagja az EOQ MNB-nek, a NAK Kertészeti Osztály Zöldség alosztályának elnöke, valamint országos küldött.

A Szent István Egyetem és a Károly Róbert Egyetem címzetes docense. Részt vesz az oktatásban, államvizsgáztatásban és szakdolgozatok bírálásában egyaránt. Szövetkezete bekapcsolódott a duális képzésbe is.

40 éves tapasztalattal rendelkezik a zöldséghajtatásban. Magángazdaságában 2009-ig hajtatással, jelenleg pedig intenzív almatermesztéssel foglalkozik.

Jelentős szövetkezeti mozgalomban tett szerepvállalásáért kapott kitüntetései a Kovács Béla Díj, Szövetkezeti Érdemrend, Magyar Örökség Díj, de Szentes Városért Emlékérem birtokosa is mindazért, amit a városért tett. Elnökségi tagja az Alsó Tisza Vidék Fejlesztési alapítványnak, s alapító tagja a Szentes-Csongrád Rotary Klubnak.

Díjeső

A 2018-as Az Év Agrárembere kitüntető díj kategóriagyőztesei:

  • Agrárinnováció: Dr. Pénzes Béla
  • Agrárgépészet: Prof. Dr. Jóri J. István
  • Állattenyésztés: Dr. Petis Mihály
  • Feldolgozó-élelmiszeripar: Hollósy Tibor
  • Fenntartható gazdálkodás: Somosné Dr. Nagy Adrienn
  • Fiatal gazda: Borbély Tamás
  • Jövő agrárszakembere: Dr. Balla Zoltán
  • Kertészet: Ledó Ferenc
  • Növénytermesztés: Soltész Gyula
  • Növényvédelem: Dr. Reisinger Péter

Összeállította: Kalmár Nárcisz