fbpx

Az EU elveszítheti mezőgazdasági bevételének egy részét

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 10.

Várhatóan visszaesik a növénytermesztés és az állattenyésztés, ráadásul az is elképzelhető, hogy Európa déli és a mediterrán térségének egy részén meg is kell szüntetni ezen tevékenységeket. Mindennek az oka a klímaváltozás és annak negatív hatásai.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EFA) tanulmánya szerint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást az Európai Unió mezőgazdaságának kiemelt prioritásként kell kezelnie, ha olyan szélsőséges eseményekkel szembeni ellenálló-képességet kíván javítani, mint az aszály, a hőhullámok és az áradások.

A jelentés alapján a növénytermesztés és állattenyésztés várhatóan csökken az EU-ban, és e tevékenységeket valószínűleg be kell szüntetni az európai déli és mediterrán régiók egy részén. Az Európai Unió mezőgazdasági ágazata összességében elveszítheti bevétele mintegy 16 százalékát 2050-re. Az éghajlati hatások gyengébb terméshez és magasabb termelési költségekhez vezetnek. Mindez hatással van Európában az árakra, a termékek mennyiségére és minőségére egyaránt.

A mezőgazdasági földek az unió teljes földterületének mintegy 40 százalékát teszik ki. A mezőgazdasághoz és az élelmezéshez kapcsolódó iparágak és szolgáltatás több mint 44 millió munkahelyet biztosít az EU-ban. A szektor 22 millió embert foglalkoztat közvetlenül.

A mezőgazdasági szektornak döntő szerepe van az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében is. A szektor egymagában az ilyen típusú gázok mintegy 10 százalékáért felelős az Európai Unión belül.