fbpx

Az ENSZ megszavazta az élelmiszer-biztonság világnapját

Írta: Csomor Zsolt - 2019 január 17.

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól. A tematikus világnap szükségességével a szakemberek 2015-ben kezdtek el foglalkozni, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot.

biztonságos élelmiszerek

Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként üdvözli az Élelmiszer-biztonsági Világnap bevezetését, fogalmazott a döntés kapcsán Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Az élelmiszer-biztonság kiemelten fontos a mindennapokban. Hiánya komoly veszélyt jelent az emberi egészségre, egyúttal jelentős gazdasági kárt is okozhat.

Az Élelmiszer-biztonsági Világnap bevezetését elsőként Awilo Ochieng Pernet, a Codex Alimentarius Bizottság elnöke vetette fel 2015-ben, amit a bizottság következő évi ülésén az ENSZ felé irányuló javaslatként is megszavazott. 2017-ben a FAO, majd a WHO szintén elfogadott egy állásfoglalást a világnap támogatásáról. Az ENSZ végül tavaly decemberben megszavazta, hogy az idei évtől június 7-e az élelmiszer-biztonsági világnap.

Magyarországon az élelmiszer-biztonság kiemelt terület, aminek fontosságát az Európai Unióban az elsők között ismerte fel a kormány. Az élelmiszerlánc védelmének egyik jelentős lépése volt, hogy 2012-ben megalakult a teljes ágazatot komplex módon felügyelő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), majd 2013-ban elfogadták az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát is.

Az élelmiszerlánc biztonságának fenntartása folyamatos aktív jelenlétet és figyelmet igényel, mivel az élelmiszer-hamisítás világviszonylatban a második legjelentősebb feketegazdasági tevékenység. Az élelmiszeripar fejlődése, emellett a csalók, hamisítók rendre új trükkjei miatt elengedhetetlen a hatósági munka fejlesztése is. A Kormány, az Agrárminisztérium és a Nébih folyamatosan keresi azokat a megoldásokat és lehetőségeket, amelyekkel még hatékonyabban védhető az élelmiszerlánc. Ebben kulcsfontosságú többek között a Nébih laborhálózatának állandó korszerűsítése is, olvasható az AM Sajtóiroda hírei között.