fbpx

Augusztus elsején életbe léphet az új állattenyésztési törvény

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 11.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) karcagi agrárfórumán és fajtabemutatóján a szakminiszter több aktuális ügyről is szót ejtett.

Már tárgyalja a parlament az állattenyésztési törvényt, ami korszerű, európai követelményeknek megfelelő jogszabály lesz, ismertette a rendezvényen Nagy István agrárminiszter, s hozzátette, bízik abban, hogy a jogszabály augusztus 1-jétől életbe léphet.

Utoljára 26 évvel ezelőtt volt új állattenyésztési törvénye Magyarországnak. A mostani törvény igyekszik megfelelő rangra emelni az állattenyésztést, továbbá célja a Magyarország „jövőjének zálogát” is jelentő genetikai örökség megtartása és továbbvitele. Újdonság a törvényben az európai uniós elvárásnak megfelelően, hogy több tenyésztő szervezete is lehet egy fajtának, az agrárminiszter szavai szerint ez a „civil élet támogatását” jelenti. Kiemelte, hogy a fajtaleírásnak azonosnak kell lennie.

Egyeztetéseken van a különböző minisztériumokban az osztatlan közös földtulajdon megszüntetéséről szóló törvény. A jogszabály 4,6 millió embert és 2,6 millió hektár területet érint. Az Agrárminisztérium tervei szerint a – 2019. július 1-jével létrejövő – Nemzeti Földügyi Központ (NFK) az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokban résztvevő hatóságok és közreműködők feladatainak koordinálja majd, és folyamatos nyomon követi a program megvalósítását. A kormánydöntés alapján megszűnő Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. feladatait látja majd el az NFK a fenti időponttól. A jogalkotói szándék, hogy az osztatlan közös tulajdonnal érintett földek minél nagyobb arányban a magyar gazdák tulajdonába kerüljenek.

CÍMKÉK agrárfórum