Agrárgazdasági megoldások

Borítókép

Izgalmas éveknek nézünk elébe búza- és kukoricafronton is

Egyre nagyobb a bizonytalanság a nemzetközi piacokon az USA-Kína kereskedelmi háború jövőjét illetően. Európában a Brexit borzolja a kedélyeket, még a gabonakereskedelemben is. Dél-Amerikában kedvező búza-betakarítást várnak, míg Észak-Amerika növelheti az Európába érkező szója mennyiségét. Izgalmas évnek nézünk elébe.

Kukorica

A hazai kukoricapiac viszonylag csendes. A termelők inkább kivárnak, a takarmánykeverők és -feldolgozók vásárolgatnak, az exportpiacon azonban nem a megszokott ütemben zajlik a kereskedelem – még az év elejei lassabb tempóhoz képest sem. Ennek fő oka, hogy a szokásos exportországokba az elmúlt fél évben más irányokból érkezett a versenyképes árú és minőségű kukorica. A raktárakban mindenesetre bőségesen van tengeri, a minőségre azonban figyelni kell. A tavalyi betakarításkor az alacsony víztartalom miatt sokan nem szárították és tisztították a kukoricát, melynek következtében melegedés léphet fel, ennek pedig komoly következménye lehet. Javasolt tehát átmozgatni a terményt és minden szükséges óvintézkedést megtenni az állagmegóvás érdekében.


MATIF kukoricaár alakulása (euró)

Nyugat-Európában a pár hónapja égető hiány, úgy tűnik, már nem akkora probléma, sokan kiváltották búzával a kukoricát, vagy importálták azt harmadik országból. Ukrajna, Románia és Szerbia nagy tempóban exportál. A Fekete-tengeri kikötőkben élénk a kereskedelem, az áprilisi szállítással 155 eurós áron kelt el kukorica, hajóba rakva. Egyelőre semmi jele a lassulásnak, a tavalyi rekordtermést, úgy tűnik, gond nélkül tudja értékesíteni ez a régió. Február 17-én a MATIF-on 175 eurót kérnek márciusi szállításra. Ebből is látszik, hogy a Fekete-tengeri paritás még mindig versenyképes árat biztosít a felvásárlóknak, hiába emelkedett az ára az elmúlt hónapban.

Nagy-Britannia, úgy tűnik, a rendezetlen kilépés felé halad, mely komoly kihívást jelent a mezőgazdaság számára. Az Európából érkező kukorica a potenciális védővámok miatt a kontinensen maradhat, a szigetország pedig ezt a tengeren túlról pótolhatja. Kína már nem működteti a gazdálkodóit támogató fixáras rendszert, hanem próbál igazodni a világpiachoz. Tavaly a sok százmillió tonnás készletéből mintegy százmillió tonnát szabadított fel. Szükség is volt erre, hiszen az USA-val vívott kereskedelmi háború következményeként nem tud Amerikából venni tengerit. Amennyiben sikerül a két világhatalomnak megállapodni a közeljövőben, a termény ismét elkezdhet áramolni Ázsia felé. Az elmúlt hetekben Kína Ukrajna felé fordult és nagyobb mennyiségben kezdett kukoricát vásárolni a Fekete-tengeri kikötőkben. Elemzők azt várják, hogy a szokásos 2-3 millió tonna helyett idén mintegy 5 millió tonna érkezhet a szomszédunktól Kínába.

Argentínában a közelgő betakarítást nagy hozamokkal várják, míg Brazíliában a szokásos tonnát. A délkelet-ázsiai piacok az elmúlt években egyre növekvő mennyiséget exportálnak, főként Dél-Amerikából, ennek oka a hatalmas iramban fejlődő állattartás, ami folyamatosan növekvő keresletet teremt a kukorica és egyéb gabonák iránt. Az elmúlt időszakban azonban az USA-ból is érkeztek hatalmas szállítmányok, lévén, hogy még mindig itt a legversenyképesebb a tengeri ára. A chicagói tőzsdén márciusi szállításra 130 eurón talált gazdára az áru, a felesleget a lassú ütemben növekvő, motorbenzinbe való etanol-bekeverés nem tudta felszívni.

Búza

Európában az őszi vetések átlagos vagy jó állapotban vannak, köszönhetően az elegendő csapadéknak a téli hónapokban. Itthon is hasonló a helyzet: bár az ország néhány területén inkább csak átlagos termést várnak a gazdák a száraz szeptember és október miatt. A visontai búzakeményítő-gyár múlt heti átadása pozitív hír a gazdáknak, hiszen minden hazai feldolgozóüzem biztos piacot jelent a megtermelt gabonának. Az egyik jelentős német kukorica-feldolgozó üzem pedig épp átépítés alatt van, a következő szezonban a gyár már búzát fog feldolgozni. A búza ára még mindig magasnak mondható a kukoricához képest, ez nemcsak nálunk, hanem Európában, vagy akár a világpiacokon is jellemző. Az „olló” zárulása, melyet sokan vártak, nem kezdődött meg. Mivel sok országban kiváló termés volt tavaly, ezért a világpiacokon éles verseny van a keresleti piacok megszerzéséért. Érdemes lesz figyelni Oroszországra. A világ legnagyobb országában már jó ideje növekszik a termés mennyisége, tavalyelőtt elérte a 85 millió tonnát, melynek nagy részét exportálta. Ez a növekedés teljes mértékben a termésátlag-növekedésnek volt az eredménye, hiszen a vetésterület nem növekedett. A minőség még nem stabil, de ez is folyamatosan fejlődik.


MATIF búzaár alakulása (euró)

Az alacsony olajár kedvez a búzaexportnak, amit ki is használnak a kereskedők. Az orosz exportnak a közeljövőben Észak-Afrika és a Közel-Kelet lehet a célpontja, ami sok európai országot érinthet kedvezőtlenül, főként Franciaországot, mely e területek fő búzabeszállítója.

Reng Zoltán

Hungrana-vezérigazgató; a Magyar Kukorica Klub elnöke

Tartalom közti banner a cikk végére
no