fbpx

Követendő például szolgálhat az osztrák sertéstenyésztés

Írta: Csomor Zsolt - 2019 január 02.

A NAK sertéságazati munkacsoportja az ausztriai Linzben járt tanulmányúton, ahol kiderült, hogy az osztrák termelés minden szempontból követendő például szolgálhat a magyar gazdálkodók számára is.

sertéstenyésztés

Az állattartó ágazatok szempontjából kiemelkedő helyen szerepel a kiszámíthatóság, az ágazati szereplők biztonsága és a szereplők tevékenységéhez mérten arányosított jövedelem- és kockázatmegosztás, olvasható a NAK honlapján. Különösen igaz ez a lazán szabályozott ágazatokra, mint a sertéságazatra is.

Több ország példája mutatja, hogy az ágazatokon belüli jövedelemviszonyok konfliktusmentes szabályozása, és a minden szegmensben jövedelmező termék-előállítás csak magasan szervezett termékpálya esetén valósítható meg.

A NAK sertéságazati alosztálya májusi ülésén döntött úgy, hogy az ágazat meghatározó termelői és feldolgozói köreit képviselő 5-5 taggal létrehoz a piaci folyamatokkal és az ágazat legjelentősebb problémáival foglalkozó munkacsoportot. A munkacsoport tagjai a szakmai szervezetek képviselőivel közösen vettek részt a linzi tanulmányúton, amelynek célja volt megismerni az osztrák vágósertés-felvásárlási és árkialakítási rendszert. Az osztrák börze működésének fő eredménye, hogy az „előnytelen” struktúra ellenére is magasabb árat képes a termelők és a feldolgozók számára elérni a piac átláthatósága által, valamint azzal, hogy a kereskedelmi átadási ár követi az alapanyag árváltozásait.

A termelők a feldolgozókkal partnerségben tiszta játékszabályokat alakítottak ki: a vágóhidak ellátása folyamatosan és zavartalanul biztosított, az ármozgások pedig kiegyenlítettek. Jelenleg több mint 2,5 millió sertés a börzén keresztül kerül a vágóhidakra, és az így kialakított ár a börzén kívüli kereskedés tekintetében is etalon. Teszik mindezt úgy, hogy az élőállat-termelési önköltségük minimálisan a német önköltség alatt, illetve a dán önköltség felett alakul.

Az osztrák példa az integráltság szemszögéből is követendő. Példásan működik a vágósertések vágás utáni minősítése és a termékpálya információs rendszere is. A tapasztaltak alapul szolgálhatnak a hazai rendszer új alapokra helyezése során is.