fbpx

Kitekintő

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 26.

Sorsunk a méhektől is függ

Átfogó és hosszú távú stratégiára van szükség az európai méhek megvédése érdekében – döntött az Európai Parlament, miután elfogadta az Erdős Norbert magyar képviselő által összeállított jelentést. A méhelhullás elleni küzdelemben támogatják az inváziós fajokkal és betegségekkel szemben ellenálló méhfajok létrehozását, betiltanák a méhek egészségére veszélyt jelentő növényvédő szereket, és a permetezési időszakokat jobban előrejelző rendszert követelnek. A beporzás máris fontosabb, mint maga a méz!

Közelít a sertéspestis

Országos főállatorvosi határozat szabja meg az afrikai sertéspestis elleni védekezés módját. A betegség Romániában, a Moldovai Köztársaságban, Csehországban és Ukrajnában is felütötte már a fejét. A korlátozó intézkedések főként a vaddisznókra és a külföldi hústermékekre vonatkoznak, hiszen a vírus a legkönnyebben ezek révén kerülhet be az országba. A vaddisznóállomány ritkítása érdekében fokozni kell a kocák és az egy év alatti malacok kilövését. Minden kilőtt egyeden kötelező a virológiai vizsgálatot elvégezni.

A Fendt 1000 Vario nagytraktorai a legtakarékosabbak

A valaha mért legalacsonyabb fajlagos fogyasztással büszkélkedhetnek a Fendt nagyteljesítményű „igáslovai” a független német DLG hétféle munkaműveletet leképező, világszerte elismert PowerMix tesztje szerint. A 1042 Vario (236 g/kWh + 19,1 g/kWh AdBlue) valamint a 1046 Vario (234 g/kWh + 21,3 g/kWh AdBlue) kategóriájuk legjobbjai. Az 517 LE teljesítményű topmodell, a 1050 Vario 233 g/kWh fajlagos fogyasztásával (+23,1 g/kWh AdBlue) 20%-kal takarékosabb, mint bármelyik eddig vizsgált nagytraktor.

Javul a juhászok és kecsketartók helyzete

Az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága elfogadta a magyar javaslatokat is tartalmazó, a juh- és kecskeágazatról szóló jelentést – jelentette Erdős Norbert bizottsági tag. A hazánkban gyakori, száraz és rossz minőségű füves területek legeltetése az ökológiai jelentőségű területeken fontos feladat. Az agrár-környezetvédelmi kifizetéseket a juh és kecske által használt legelőterületekre ki kell terjeszteni, a rendelkezésre bocsátott forrásokból pedig tejüket is támogatni kell.

Tiroliak a francia-svájci-német hármashatáron

Az osztrák Lindner traktorgyár franciaországi kereskedelmi irodája a hármashatár közvetlen közelében, Blotzheimben nyílt meg. A 2,2 millió euró létesítési költséget 2022-ig évi 200 erőgép eladásával kívánják kompenzálni. Nem csak traktorokról van szó: a fokozatmentes hajtású Unitrac 112 LDrive eszközhordozó iránt fokozott érdeklődés tapasztalható. Az összkerékhajtású eszközhordozó csekély talajtaposással kaszálhat, sepregethet, eltakaríthatja a havat bármely terepen, de közüzemi célra is jól megfelel.

Szabályoznák a farkasállományt

A legeltető állattartásban leginkább érdekelt országok kezdeményezését felkarolva az EU agrárminiszterei támogatják a farkasállomány létszámának a fajtajellegből adódó szükséges mértékre csökkentését. Komolyan kívánják venni a réten-legelőn tartott haszonállatok problémáit, és az emberek érthető félelmét. A farkasok kilövése azonban csak ott jöhet szóba, ahol kártételük megelőzése megoldhatatlan vagy aránytalanul nagy ráfordítással járna. Az országhatárokon túlnyúló intézkedések egyeztetésére évenként kerülne sor.

Az Év Univerzális Traktorát 2018-től az Invest forgalmazza

A Morra család által irányított ARGO Tractors 3+2 évre az ácsi telephelyű Invest Gépkereskedelmi Kft.-t bízta meg McCormick traktorai magyarországi forgalmazásával – tudatta Szaxon Róbert ügyvezető. 20 és 360 LE között minden gazdálkodónak a megfelelő erőgépet kínálják, IVECO, Yanmar vagy Deutz-Fahrmotorral, valamint ZF váltóval. 2018-ban a„Év Univerzális traktora 2018” elismerő címet azX 6.440 VT-Drive traktor érdemelte ki.

A V4 országok üzenete: szükség van az agrártámogatásokra

A közös agrárpolitika (KAP) a legrégebbi uniós politika, amelynek jelentős szerepe volt az egységes közös piac létrejöttében. Nem támogatjuk a KAP-tól idegen, azzal teljes mértékben összeegyeztethetetlen új célok – például a migráció – beemelését a célok közé. A KAP forrásokat továbbra is a gazdáknak kell kapniuk, létjogosultságát pedig 2020 után is igazolnia kell – mondta Czerván György, a FM agrárgazdaságért felelős államtitkára a V4 országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak találkozóján.

Időben szólunk: nagy szántóföldi gépbemutató lesz júniusban

A kétévenként Hannoverben tartott AGRITECHNICA világkiállítás közötti évben rendezik meg a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) impozáns szánföldi bemutatóját. Időpontja: 2018. június 12-14, helyszíne a Bernburg melletti Strenzfeld.

MezőgépÉSZek jutalma

A MezőgépÉSZek játék második helyezettje 2017/2018-ban a hajdúböszörményi Széchényi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium V-KINGEK csapata lett, akik sok más nyereményük mellett egy gyárlátogatást nyertek a CHH Műszaki KFT-hez.

A csapathoz csatlakozott a 4. helyen végzett bajai AGROFAMILY csapata is, hogy gyarapítsák tudásukat. A CHH Műszaki KFT. vezetése és munkatársai a szakmai bemutatók mellett egy színvonalas csapatjátékra is invitálták a fiatalokat, ahol a jó hangulat garantált volt.

Szerkesztőség