fbpx

Időszámítás előtt és után

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 21.

Miközben technikai vívmányok vesznek minket körül, az irodai papírhalmazban és a hatóságok felé benyújtandó nyilvántartásokban elveszünk, ami idő- és súlyos bevételkiesést is okoz. A gazdarendezvényeket járva, termelőket hallgatva már rég kiderült, hogy „egy cipőben járunk”: ezzel a problémával mindenki küzd a mindennapokban. Most viszont egy olyan rendezvénysorozatról hallottunk, ahol azt ígérik: útmutatót, gyakorlatban használható megoldásokat kap a gazda.

Közös búslakodás helyett konkrét és megvalósítható megoldások az Agrárközösség Roadshow-n!

 Török Gyula
Török Gyula ügyvezető

A könyvelés nemcsak a számlázást vagy az adóbevallást jelenti – ráadásul, és ez első hallásra talán hihetetlen, akár 20% profitnövekedést is hozhat egy jól megválasztott, hozzáértő könyvelő munkája, valamint a támogatási, pályázati űrlapok helyes kitöltése. Az Agrárközösség csapata már 1300 ügyfél mindennapi munkáját segíti, és tapasztalataikat rendszeresen meg is osztják a termelőkkel. Tavaly már 600-an tértek haza konkrét megoldásokkal, ötletekkel arról a rendezvénysorozatról, amelyet az idén megismételnek, 4 helyszínen, 6 kiemelt témában, konkrét, használható megoldást segítő eszközökkel. Ahogy Török Gyula ügyvezető fogalmazott: „Mihamarabb segítenünk kell ezeket megoldani, addig, amíg a támogatások védőhálója alól tervezhetnek, változtathatnak a termelők a rutinná vált munkafolyamataikon, a hatékonyság növelése érdekében.”

Bezárulnak a kiskapuk az új földtörvénnyel?!

A földtörvény változásai sokakat érintenek, a feles-bérlet megszüntetése, az adás-vétel feltételrendszere, a kifüggesztések gyakorlata, vagy az öröklés kérdése különösen bérleti szerződések esetében. Hogyan fog működni mindez a gyakorlatban? Amit ígérnek: Tudni fogjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, mit meddig lehet az új földtörvény szerint.

Új irányok az adózásban

Vége a kockás füzetekben vezetett könyvelés korszakának és a disznótoros kompenzálásnak. Ma már elektronikus az adóbevallás, sőt, 2020 után csak e-számlázás lehetséges, de ettől is sokkal döbbenetesebb, amikor például egy rossz gazdálkodási forma megválasztásával akár 15%-kal is több adót fizetünk, mint ami szükségszerű lenne. Be kell látni, hogy a „szomszéd könyvelő a faluból” már nem biztos, hogy jártas a legfrissebb adózási szabályokban. Amit ígérnek: Biztos kézzel választjuk majd ki azt a könyvelőt, aki a legtöbb pénzt fogja hozni gazdaságunknak.

Hogyan lesz elegendő forrás a fejlesztésekhez?

Egy jól megválasztott hitel onnantól nem teher, ha a mutatóink valósak, ráadásul rendben is vannak. A hitelintézetek elvárásait viszont nemcsak a termelőnek, hanem a teljes adminisztrációnak teljesítenie kell. Ez a feltétele egy megfelelő hitelkonstrukció kidolgozásának vagy egy „jól fizető” biztosítási szerződés megkötésének, ill. kárügyintézésének. Ez (is) már egy önálló tudomány; ezt minden elutasított termelő alá tudja támasztani.

Amit ígérnek: Pontról pontra elmondják, mi kell ahhoz, hogy valóban hitelképesek legyünk, és kihasználhassuk a most induló 2,5%-os hitelt.

Mitől lesz a pályázatom nyertes és megvalósítható is?

Állandó kérdés a pályázat: mire, mikor és milyen értékű lesz? A 2019-ben újranyíló pályázatokról, a felkészülésről és magának a pályázatírásnak a buktatóiról is hallhatunk majd az Agrárközösség rendezvénysorozatán, ráadásul a mindennapjainkból hozott konkrét példák tanulságait bemutatva. Ami viszont már biztos: a naperőművek építésével évi 20 millió bevételünk is lehetne hektáronként, ez a beruházás pedig 6 éves megtérüléssel számolva már a közeljövőben megélhetést is „termelne” a gazdának.

Amit ígérnek: Tudni fogjuk, hogyan tervezzük meg úgy a beruházásunkat, hogy a legtöbb pontot kapjunk pályázati bírálatkor, de a megvalósításkor se fájjon a fejünk.

Az agrártámogatási rendszer kérdőjelei

Az unió maximalizálni fogja a támogatásokat, ez szinte már biztos, mihamarabb meg kell tehát tanulnunk úgy gazdálkodni, hogy abból megéljünk. Az erősödő környezetvédelmi megszorítások és csökkenő támogatás mellett kell 40%-kal növelnünk a termelésünket (vagy a hatékonyságunkat), úgy, hogy közben a munkaerőhiány és az éghajlatváltozás csak tovább nehezíti a dolgunkat.

Amit ígérnek: Megtanítják, hogyan adjuk be innentől hibátlanul a területalapú támogatási kérelmünket, hogy ami jár, azt meg is kapjuk!

Drónok a mezőgazdaság szolgálatában

Újragondolható a növényvédelem is, sőt, még pontosabbá tehető egy évi 3 alkalmas monitoring drónos felvétellel, növényorvosi kiértékeléssel. Biztos, hogy ez működik? 2019-től a végiglátogatható mintagazdaságokban mindenki a saját szemével győződhet meg a drónos szolgáltatás tonnákban és forintban mérhető eredményeiről.

Amit ígérnek: Minden kérdést és kétséget megnyugtatóan megválaszolnak a drónos növényvédelemmel kapcsolatban.

2019. évi Agrárközösség-MKB Bank Roadshow helyszínei és védnökei

2019. 02. 18., Kecskemét

Dr. Gyuricza Csaba, NAIK főigazgató

2019. 02. 19., Hódmezővásárhely

Dr. Nagy István agrárminiszter

2019. 02. 21., Debrecen

Dr. Gyuricza Csaba, NAIK főigazgató

2019. 02. 22., Kalocsa

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke

Jönni, tanulni, hazamenni, megvalósítani.

Bővebb tájékoztató és jelentkezési feltételek az Agrárközösség-MKB Bank Roadshow-ra:

http://eu.agrarkozosseg.hu/rendezvenysorozat/

Kezdjünk el másképp gondolkodni…

agrárközösség logo