fbpx

CLAAS: „gyenge piacon erős év”

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 05.

Bár a forgalma az előző évihez képest némileg visszaesett, 2016-ban 3,6 milliárd eurós bevételt ért el a német mezőgazdaságigép-gyártó nagyvállalat úgy, hogy rekord összeget fordított kutatás-fejlesztésre. Az idei évre további enyhe visszaesést, ugyanakkor eredményeket várnak.

Visszaesések és növekedések

Nemzetközileg is vezető mezőgazdaságigép-gyártóként a CLAAS a nehéz piaci körülmények mellett 2016-ban is 3,6 milliárd eurós forgalmat produkált (ez 2015-ben 3,8 milliárd volt). A visszaesést a darabszámok csökkenésével magyarázza a cég. – Annak érdekében, hogy a piacok több éve tartó visszaeséséből megerősödve kerüljünk ki, tovább folytatjuk hatékonysági programunkat, és további befektetéseket eszközlünk a digitalizációba, illetve a CLAAS nemzetközivé válása érdekében – nyilatkozta a konszern szóvivője. Egyébként világviszonylatban a professzionális mezőgazdaságigép-piacok több helyütt nagy visszaesést mutattak: Észak-Amerikában például a kombájnpiac 2013 óta a felére csökkent, mialatt Európában 22 százalékkal zsugorodott. A CLAAS Kelet-Európában növelni tudta forgalmát, Franciaországban pedig stabilan fejlődött.

Rekord összeg és stabilitás

A CLAAS tavaly kutatásra-fejlesztésre rekord összeget, 214 millió eurót fektetett be, és minden tizedik CLAAS-dolgozó a K+F-területen tevékenykedik. Növekszik az elektronika és a szoftverek szerepe, miután egyre több gazdálkodó szeretné összes üzemi folyamatát irodából, gyorsan áttekinthetővé és hatékonyan irányíthatóvá tenni.

A fejlesztési hírek közé tartozik, hogy miután 2015-ben a CLAAS Dél-Oroszországban elindította a termelést Európa legmodernebb mezőgépgyárában, most a német- és franciaországi gyártás modernizálásának feladata mellett leginkább a világméretű forgalmazói- és kereskedői hálózatának kiépítése áll elsődleges helyen. Mindeközben világszerte csökken az alkalmazottak száma, ugyanakkor nő a fiatal szakemberek aránya. A cég 2017-re a tovább csökkenő világpiac mellett stabilitással, de csökkenő forgalommal számol a mezőgazdasági bevételek visszaesése, a politikai és gazdasági válságok miatt.