fbpx

Gyors és még gazdaságos is?

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 04.

Ezúton bemutatunk egy rendkívül érdekes, alapjaiban az USA-ból származó könnyűszerkezetes építési módot.

Az eredetileg K-SPAN néven megismert építési rendszer 2015-től HungaroSpan márkanéven kerül forgalomba. A rendszer lényege a gyártás mobilitásában rejlik. Az épülethez szükséges építőelemeket az építési helyszínre telepített, mobil lemezalakító hengersor készíti el a 0,8-1,5 mm vastag horganyzott vagy színes lemeztekercsből. Az elemi dongaívek csavarok és egyéb kötőelemek nélkül, korcolással illeszkednek, így az épületek tökéletesen vízzáróak. A rendszer sajátossága, hogy a kész épületek egyéb tartószerkezet nélkül, a héjazat kialakításával válnak teherhordóvá. A kész épületek fesztávolsága 9 m-től 27 m-ig szabadon válaszható. A dongaívek ívmagassága a fesztávolság 12-40%-a között választható meg. A hosszméret a raszternek megfelelő lépcsőkben bármeddig növelhető. Az épületek utólagos hőszigeteléssel is elláthatók, így egy esetleges funkcióváltás az épület szerkezeteibe való beavatkozás nélkül megoldható. Az elmúlt 20 év alatt több mint 220 épületet építettünk meg Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Ausztriában több mint 170.000 m2 lefedett alapterülettel. Az épületek kivitelezési gyorsaságára jellemző adat, hogy egy 1000 m2-es standard épület felépítményének komplett kivitelezése 7-10 munkanap alatt elkészül beleértve a felvonulást, gyártást és az épületszerelését is.

Épületeinkhez több opciós lehetőséget kínálunk a belső antikondenzációs filcbevonattól kezdve a bevilágító elemeken keresztül a nagyméretű profi ipari kapu rendszerekig. Épületeinket komplex projektszolgáltatás keretében értékesítjük, amely magában foglalja az épületek teljes körű tervezését, engedélyeztetését és a kulcsrakész kivitelezését földmunkával, beton alépítménnyel, kapcsolódó telepi infrastruktúrával, valamint a beruházás lezárásaként az épület használatba vételi eljárásának ügyintézésével. A teljes beruházás-menedzsment egy cégen belül valósul meg, így a tervek, a pályázatokhoz szükséges MVH-költségvetések és a kivitelezési dokumentumok tökéletes összhangja biztosítható. A beruházó mentesül a hatóságokkal való küzdelemtől, saját munkájára tud koncentrálni.

Fő felhasználási területek:

térlefedés, szóródó anyag tárolás, mezőgazdasági sík gabonatárolók, állattartási épületek, lovardák, sportpályák lefedése, burgonya tárolók, raktárak, géptárolók, temperált belső terű építmények.

A fent bemutatott ívszerkezetből épült épületeket a hagyományos építési módhoz viszonyított alacsonyabb ára és rendkívül rövid kivitelezési ideje teszi vonzóvá. A HungaroSpan rendszerről és az így kialakított épületekről bővebb felvilágosítással a DAV Mérnöki Kft szolgál.